Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deutsche Bank omylom odoslala 35 miliárd
Zdielať na

Deutsche Bank omylom odoslala 35 miliárd

BERLÍN / Nepríjemná chyba sa stala najväčšej nemeckej banke Deutsche Bank. V marci omylom odoslala platbu, ktorá bola o päť miliárd dolárov vyššia ako celková trhová hodnota banky. Omyl síce rýchlo napravila, ale na dôveryhodnosti jej to podľa odborníkov pravdepodobne nepridá.

Chyba, na ktorú upozornila agentúra Bloomberg, vznikla asi týždeň pred Veľkou nocou. Banka odoslala 35 miliárd dolárov zúčtovacej organizácii nemeckej burzy Eurex.

Nedopatrenie, ktoré sa stalo v posledných týždňoch funkčného obdobia generálneho riaditeľa Johna Cryana, banka vzápätí odhalila, takže neutrpela žiadnu finančnú ujmu. Tento kiks však vyvoláva nové otázky o kontrolných procesoch banky, ktorých zlepšením sa Cryan nedávno chválil.

"Dôkladne sme preskúmali dôvody, prečo k tejto chybe došlo, a podnikli sme kroky, ktoré zabránia tomu, aby sa to opakovalo," oznámila hovorkyňa Deutsche Bank. Koľko peňazí chcela banka na účet spomínanej burzy poslať, odmietla komentovať.

Akcie Deutsche Bank stratili počas funkčného obdobia Cryana, ktorý sa stal generálnym riaditeľom v júli 2015, viac ako polovicu svojej hodnoty. Investori mali pochybnosti o pláne banky uzavrieť stovky pobočiek a zrušiť desiatky tisíc pracovných miest.

Na vykradnutie banky nepotrebujete zbraň ani rýchle únikové vozidlo. Najväčšie bankové lúpeže sa robia pomocou počítača:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy