Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom odmieta obnoviť dodávky na Ukrajinu
Zdielať na

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom odmieta obnoviť dodávky na Ukrajinu

Gazprom odmieta obnoviť dodávky plynu na Ukrajinu, tvrdí Naftogaz. Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz uviedla, že Gazprom navrhol, aby obe firmy vzájomné zmluvy zmenili, alebo zrušili.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom na stretnutí s predstaviteľmi ukrajinskej energetickej firmy Naftogaz dala najavo, že odmieta obnoviť dodávky na Ukrajinu, ako to v decembri prikázal Arbitrážny inštitút Štokholmskej obchodnej komory. Okrem toho Gazprom odmietol potvrdiť, či uhradí 2,6 mld. USD, ako to arbitrážny súd prikázal vo februárovom rozhodnutí v spore o prepravu plynu.

Gazprom na stretnutí so zástupcami Naftogazu navrhol zmluvy zmeniť alebo ich zrušiť s cieľom anulovať rozhodnutia arbitrážneho súdu, konštatuje sa v tlačovej správe. Naftogaz s návrhmi Gazpromu nesúhlasí. "Odmietanie Gazpromu uznať platné arbitrážne rozhodnutia medzinárodne rešpektovaného
arbitrážneho inštitútu vážne spochybňuje dôveryhodnosť Gazpromu ako partnera pre európske plynárenské odvetvie," vyhlásil obchodný riaditeľ Naftogazu Jurij Vitrenko. Gazprom a Naftogaz sa dohodli, že sa stretnú na ďalších rokovaniach v apríli.

​Pozrite si archívnu reportáž k tejto téme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy