Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lacno získané peniaze vás môžu vyjsť draho
Zdielať na
Ekonomika

Lacno získané peniaze vás môžu vyjsť draho

Nebankové subjekty často zneužívali občanov a ako záruku na pôžičku žiadali byt v niekoľkonásobne vyššej hodnote. Takýmto praktikám však už odzvonilo. Parlament schválil zákon o úžere.

Získať byt je v súčasnosti náročná a najmä drahá záležitosť. Prísť oň je však o to jednoduchšie. Najmä ak si požičiate peniaze od nebankového subjektu. Ten chce najčastejšie ako zálohu za požičanú sumu nehnuteľnosť, ktorú vlastníte.

Takýto prípad sa nedávno stal rodine Bodoríkovcov, ktorých ráno prekvapili sťahováci a z bytu ich jednoducho vysťahovali. Pán Bodorík si totiž požičal 250 tisíc, každý mesiac splácal 12 500 Sk, čo mal byť úrok a poslednou splátkou mala byť samotná požičaná suma, teda 250 tisíc. Tie však zaplatiť nemohol a prišiel o byt.

TV JOJ

Pán Bodorík totiž podpísal zmluvu, v ktorej tento byt previedol na nebankovú spoločnosť s tým, že po splatení úveru prevedú byt späť naňho. Za 250 tisíc tak prišiel v konečnom dôsledku o 3 milióny, čo bola hodnota bytu.

Parlament nedávno schválil zákon o úžere, podľa ktorého sa výslovne zakazujú také zmluvy pri výpožičke peňazí, podľa ktorých sa už vopred dlžník zbaví svojho majetku. To by podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabína malo zabrániť nebankovým subjektom lacno získavať byty a zneužívať občanov.

Po novom budú o úžere rozhodovať súdy. "Podľa návrhu ministerstva spravodlivosti bude môcť sudca znížiť neprimeranú odplatu na úroveň, ktorú je možné považovať za slušnú," povedal Peter Straka zo sekcie legislatívy Ministerstva spravodlivosti. Sudcovia by sa podľa neho mali riadiť zverejnenými priemermi úrokov pre jednotlivé bankové produkty.

 


"MS odporúča občanom, sa vo finančných otázkach obrátiť na renomované bankové inštitúcie, ktoré podliehajú dozoru národnej banky Slovenska, lebo zdanlivo výhodné pôžičky získané od nebankových inštitúcií ich môžu niekedy pripraviť aj o strechu nad hlavou," vyhlásila tlačová tajomníčka MS Jana Revayová.

Podľa právnika Martina Holiča je ručenie majetkom, ktorý niekoľkonásobne presiahne hodnotu vypožičanej sumy, v súlade zo zákonom. Je to podľa jeho slov pre veriteľa záruka, že dlžník bude splácať dlžnú sumu.

Nebankové subjekty však nevymáhajú svoj majetok exekúciou, ale zmluvným prevodom, čo je pre občanov nevýhodnejšie. V prípade, ak občan nespláca pôžičku banke, tá má tiež právo na jeho majetok, ale riadi sa pritom exekučným poriadkom. To znamená, že najprv ide jeho majetok, najčastejšie nehnuteľnosť, do dražby, a získaná suma sa rozdelí medzi veriteľa a dlžníka. Pričom pri "nebankovkách" prídete o byt veľmi rýchlo, bez nároku na akúkoľvek čiastku z jeho predaja.

Zdielať na

Najčítanejšie správy