Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prepúšťanie v textilnom a odevnom priemysle asi bude pokračovať
Zdielať na
Ekonomika

Prepúšťanie v textilnom a odevnom priemysle asi bude pokračovať

Zdroj: pentainvestments.com

Na úkor prepúšťania zamestnancov by však mala výrazne stúpnuť produktivita práce v odvetví, ktorá v súčasnosti vraj nedosahuje ani polovicu úrovne susedného Česka.

Textilné a odevné podniky na Slovensku v budúcnosti zrejme čaká ďalšie znižovanie počtu pracovníkov. Na úkor prepúšťania zamestnancov by však mala výrazne stúpnuť produktivita práce v odvetví, ktorá v súčasnosti vraj nedosahuje ani polovicu úrovne susedného Česka.

Od roku 1999 do vlaňajška sektor opustilo vyše 11.000 pracovníkov, po krachu troch väčších fabrík tento rok prišlo o prácu ďalších asi 1800 ľudí.

"Myslím si, že subjekty textilného a odevného priemyslu sa budú ďalej zoštíhľovať," povedal dnes generálny tajomník Asociácie textilného a odevného priemyslu (ATOP) Dušan Gajdúšek počas konferencie o textilnom, kožiarskom a obuvníckom priemysle. Zamestnanosť v odvetví síce klesá, ale sú sektory, ktoré majú oveľa horšie výsledky, dodal.

Textilné a odevné podniky sa v posledných rokoch vyrovnávali hlavne s nízkymi cenami tovaru z Ázie. Keďže značnú časť produkcie exportujú na zahraničné trhy, z tržieb im ukrajuje aj silnejúca slovenská mena. Podľa Gajdúška spevňovanie koruny voči svetovým menám ochudobnilo odvetvie za prvý polrok tohto roka o necelých 800 miliónov korún.

Len v tomto roku prišlo o prácu 870 zamestnancov závodov Ozety Neo v Trenčíne a Skalici. Podobný osud postihol prevádzku tejto odevnej firmy v Tornali, v auguste tam prepustili 628 zamestnancov. Problémy sa nevyhli tiež prešovským Odevným závodom Kapitána Nálepku, kde pracovalo 400 ľudí. Prepúšťanie v budúcom roku asi postihne aj v súčasnosti najväčší odevný závod na Slovensku Makyta, dotkne sa však zrejme len nižšieho počtu obslužného personálu.

Podľa Gajdúška slovenský textilný a odevný priemysel doteraz nepostihla recesia takého rozsahu ako napríklad v starých členských krajinách Európskej únie. Objem produkcie sektora na Slovensku sa v posledných rokoch stabilizoval medzi 19 až 20 miliardami korún. V pôvodných krajinách únie pritom od konca minulého storočia klesol asi o pätinu.

Textilný a odevný priemysel potrebuje zvýšiť konkurencieschopnosť, čo sa nezaobíde bez posilnenia výskumu a vývoja. Výrobné podniky však podľa riaditeľa Výskumného ústavu textilnej chémie (VÚTCH) Jozefa Šestáka zatiaľ neprejavujú o tieto aktivity dostatočný záujem. Okrem užšej špecializácie výrobných programov by sa textilky mohli uchytiť tiež na spolupráci s automobilovým priemyslom alebo stavebníctvom.

Podľa Gajdúška v krajine v posledných rokoch podniká zhruba 250 až 260 textilných a odevných firiem. Priemerná mzda v sektore podľa údajov ATOP-u presiahla v polovici tohto roku 12.000 korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy