Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa opozície spôsobí vláda nárast dlhov v zdravotníctve
Zdielať na

Podľa opozície spôsobí vláda nárast dlhov v zdravotníctve

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Vláda chce presadiť prísnejšie pravidlá pre hospodárenie poisťovní. "Snažíte sa zrušiť všetko, čo je nezávislé, slobodné a súkromné," vytkol vláde predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Vláda Roberta Fica chce podľa opozičných poslancov v zdravotníctve presadiť pravidlá, ktoré povedú k nárastu dlhov.

Ministerstvo zdravotníctva sa snaží o vznik jedinej zdravotnej poisťovne, ktorá nebude mať motív používať vyzbierané peniaze efektívne, vyhlásili viacerí poslanci v rozprave o zákone o zdravotných poisťovniach. Koaliční poslanci naopak tvrdili, že chcú presadiť, aby zdravotné poisťovne použili čo najviac z verejných peňazí na liečbu pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva však vznik jedinej zdravotnej poisťovne nenavrhlo, ale presadzuje prísnejšie pravidlá pre hospodárenie týchto inštitúcií. Po novom by mali používať na vlastnú správu najviac tri a nie štyri percentá z vybraných peňazí a mali by mať zakázaný zisk. Podľa opozície je to spôsob, ako chce vláda vytlačiť zo zdravotníctva súkromné poisťovne.

"Snažíte sa zrušiť všetko, čo je nezávislé, slobodné a súkromné," vytkol vláde expremiér a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Práve súkromné spoločnosti sú podľa neho zárukou toho, že verejné peniaze sa budú využívať efektívne. Ak im však štát zakáže tvoriť zisk, nebudú mať dôvod zlepšovať svoju prácu, dodal.

Premiér Fico však už skôr tvrdil, že súkromné zdravotné poisťovne sa neoprávnene obohacujú na výnosoch z povinných zdravotných odvodov. Aj preto podľa neho chýbajú peniaze nemocniciam a lekárom.

V súčasnosti na trhu podnikajú dve štátom kontrolované a štyri súkromné zdravotné poisťovne. Najviac klientov má štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Súkromné zdravotné poisťovne sa snažili zastaviť kroky vlády aj prostredníctvom petície. Tú podpísalo asi 160.000 ľudí a dostala sa aj do parlamentu. Opozícii sa však nepodarilo presadiť, aby sa ňou poslanci zaoberali ešte pred schvaľovaním zákona o zdravotných poisťovniach.

Plány ministerstva zdravotníctva však napokon môžu zmeniť pozmeňovacie návrhy niektorých vládnych poslancov. Tí totiž navrhli, aby poisťovne mohli na vlastnú správu použiť 3,5 percenta z vyzbieraných peňazí a zisk by mali mať zakázaný len do takej miery, aby sa neohrozila ich schopnosť pomáhať pacientom.

Najčítanejšie správy