Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zvýšia sa platy úradníkov a verejných zamestnancov
Zdielať na
Ekonomika

Zvýšia sa platy úradníkov a verejných zamestnancov

Zdroj: cobalt123/ilustračné

Štátom platení zamestnanci a ľudia si od januára opäť finančne prilepšia

Štátom platení zamestnanci a ľudia, ktorí pracujú vo verejnom sektore, si od januára opäť finančne prilepšia. Vyplýva to z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, ktoré dnes podpísali zástupcovia vlády, odborov a samosprávy.

Platy zhruba 380.000 Slovákov, ktorí sú zamestnaní v štátnej a verejnej službe, sa naposledy zvyšovali od júla tohto roka.

Platy zhruba 40.000 štátnych úradníkov od januára stúpnu o tri percentá. Učiteľom, zdravotníckym pracovníkom a ďalším zamestnancom vo verejnom sektore, ktorých je spolu okolo 340.000, sa zvýšia o štyri percentá. Lepšie ohodnotenie sa týka tiež napríklad ľudí, ktorých zamestnávajú obce alebo vyššie územné celky.

„Podpisu predchádzalo kolektívne vyjednávanie, ktoré sa udialo v priebehu roka. Z môjho pohľadu to hodnotím ako vyjednávanie veľmi korektné," povedala novinárom po podpise kolektívnych zmlúv štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková.

Okrem zvyšovania platov získajú štátni úradníci, učitelia, zdravotníci a ďalší verejní zamestnanci výhodu kratšieho pracovného času, dlhšiu dovolenku a tiež sa im navýši odstupné o jeden funkčný plat.

Platy v štátnej a verejnej službe sa doteraz zvyšovali od júla, po novom by sa mali upravovať každoročne od januára.
 

Zdielať na

Najčítanejšie správy