Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko by malo čerpať eurofondy jednoduchšie, hovorí Fico a Pellegrini
Zdielať na

Slovensko by malo čerpať eurofondy jednoduchšie, hovorí Fico a Pellegrini

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico, vicepremiér pre investície Peter Pellegrinni a Peter Kovařík, ktorý na Úrade vlády stráži protikorupčnú agendu avizovali, že Slovensko by malo jednoduchšie čerpať eurofondy. Práve zložitý proces podľa nich vytvára priestor pre korupciu.

Základným motívom celej tlačovky bolo zjednodušenie cesty eurofondov od Euróspkej komisie až k nám. Vicepremiér Pellegrini a premiér Fico zároveň hovorili, že situácia je zložitá. Verejné obstarávania trvajú príliš dlho, u nás je priemerná dĺžka 600 dní, a to je z ich pohľadu príliš dlho na to, aby aj tento proces bol transparentný. 

Podľa ich vízii by sa to malo skrátiť dramaticky. Hovorili o tom, že niektoré články a cesta eurofondov by sa mali drasticky zjednodušiť bez ohľadu na to, čo hovoria médiá a čo hovorí tretí sektor. Ten vieme, že je pomerne kritický k práci vo vzťahu k prevencií korupcii. Vicepremiér a ani premiér nehovorili o konkrétnych opatreniach. Pellegrini by mal urobiť turné po ministerstvách a spísať návrhy na zlepšenie a nejakým spôsobom cestu eurofondov zoškrtať.

Padla veľmi aktuálna otázka, či premiér pôjde na Ústavný súd. Odpovedal len, že mieni do ďalšieho funkčného obdobia doviesť svoju vládu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy