Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico chystá inventúru. S ministrami určí ciele, ktoré treba dotiahnuť do konca
Zdielať na

Fico chystá inventúru. S ministrami určí ciele, ktoré treba dotiahnuť do konca

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa premiéra je na tom slovenská ekonomika výnimočne dobre a Slovensko prekročilo hranice, o ktorých sme ani nesnívali. Predseda vlády Robert Fico plánuje v najbližšej dobe stretnutia s každým ministrom. Cieľom stretnutí má byť určenie nenaplneného cieľa programového vyhlásenia vlády, ktorý by sa do konca funkčného obdobia mal splniť. Vyjadril sa aj k financovaniu rekonštrukcií internátov po sťažnosti zo strany rektorov a zástupcov študentov.

"Nikdy nebolo na Slovensku zamestnaných toľko ľudí, ako je v súčasnom období. Prekročili sme hranice, o ktorých sme nesnívali," uviedol Fico. Podľa premiéra sa vo veľkom začnú vracať ľudia zo zahraničia, no nebudeme schopní uspokojiť potreby slovenskej ekonomiky ani bez priberania zamestnancov zo zahraničia, a to najmä v oblasti priemyslu.

Opatrenia vlády v roku 2018

"Hlavným ťahúňom je domáca spotreba, súkromné investície dopĺňané aj verejnou spotrebou a ešte export," uviedol minister financií Peter Kažimír k ekonomickej situácii Slovenska. Minister uviedol, že v najbližších rokoch uvažuje vláda o raste nominálnych miezd o päť percent. Rast zamestnanosti je podľa ministra financií aj signálom pre ľudí, ktorí sa v čase krízy rozhodli odísť zo Slovenska, že sa môžu vrátiť.

Fico uviedol, že už v tomto roku musí padnúť rozhodnutie o tom, čo sa bude diať od 1. 1. 2019 so mzdami. Od ministra financií očakáva aktívnejší prístup k duálnemu vzdelávaniu. "Inak nemáme šancu uspokojiť potreby zamestnávateľov, len tým, že budeme ťahať ľudí zo zahraničia. Prognózy ukazujú, že ich návrat bude vyšší a vyšší. Budeme musieť prijímať aj nejakých ľudí zo zahraničia, no očakáva aj podporu rekvalifikácie ľudí," uviedol premiér. 

Fico plánuje s ministrami inventúru

Robert Fico chce v krátkom čase urobiť inventúru plnenia programového vyhlásenia vlády tým, že navštívi každého ministra a červeným perom podčiarkne nenaplnené ciele. Tým by sa potom jednotlivé rezorty mali najbližšie dva roky zaoberať. 

Nedostatočné financovanie internátov

Premiér Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril k sťažnostiam zástupcov študentov a rektorov o tom, že financovanie internátov pre študentov nie je dostatočné. "Mrzí ma, že sa odmieta politika pomocnej ruky. Ponúkli sme, že začnime 10 miliónmi eur v prvom polroku, s 10 miliónmi eur v druhom polroku a popritom spustíme špeciálny program zatepľovania verejných budov. Naozaj ma mrzí, že sa táto ponuka odmieta," uviedol Fico. 

"Každú faktúru, ktorú nám predložíte do 30. 12. 2018 na rekonštrukciu internátov, preplatíme. Ponúkame peniaze a zatepľovanie, ak to bude málo, tak dáme viac," vyzval Fico. Rektorom škôl navrhol stretnutie na Silvestra, aby si urobili spoločnú inventúru o tom, ako rekonštrukcie dopadli. 

Pozrite si tlačovú konferenciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy