Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reforma EÚ v cukrovarníctve
Zdielať na
Ekonomika

Reforma EÚ v cukrovarníctve

Zdroj: Josh Hallett/ilustračné

Ministri poľnohospodárstva štátov Európskej únie podporili zmeny programu reštrukturalizácie cukrovarníckeho priemyslu, ktoré zvýšia jeho účinnosť a znížia produkciu cukru v Európskej únii na udržateľnú úroveň.

Dôvodom je, že počas prvých dvoch rokov trvania reštrukturalizačného programu sa producenti vzdali omnoho menšieho objemu kvót než sa predpokladalo, a preto bolo potrebné vykonať zmeny, aby sa stal tento program atraktívnejším.

Hlavné zmeny, ktoré boli dohodnuté, sa týkajú percentuálneho podielu pomoci poskytovaného pestovateľom a dodávateľom strojového zariadenia, ktorý by sa mal stanoviť vo výške 10 percent, pričom pestovatelia, ktorí sa vzdajú kvóty, dostanú osobitný príplatok. Príplatky by sa mali vyplácať aj spätne, aby sa zabránilo znevýhodneniu tých, ktorí sa už svojej kvóty vzdali.

Mariann Fischerová Boelová, komisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, v tejto súvislosti uviedla: Teší ma, že ministri tieto zásadné zmeny reštrukturalizačného fondu schválili. Reštrukturalizačný fond je kľúčovým prvkom našej reformy, v rámci ktorej sa podnikom, ktoré nie sú pri nových nižších cenách konkurencieschopné, poskytujú finančné stimuly. Verím však, že zmeny, ktoré dnes boli dohodnuté, podnietia omnoho viac spoločností k tomu, aby sa vzdali kvót. Vyzývam ich, aby využili túto príležitosť. Čím nižšia bude cena, tým to bude pre nich ťažšie. A po roku 2010 nebudú žiadne peniaze na pomoc producentom, ktorí sa budú musieť stiahnuť z trhu."

Informoval o tom Branislav Slyško zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy