Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ekonomike sa má dariť aj v roku 2018. Premiér má v pláne využiť to v prospech ľudí
Zdielať na

Ekonomike sa má dariť aj v roku 2018. Premiér má v pláne využiť to v prospech ľudí

BRATISLAVA / Naša ekonomika je momentálne v silnej kondícii. Podľa premiéra Roberta Fica je práve región strednej Európy ťahúňom. Aj nezamestnanosť na Slovensku klesla na historicky najnižšiu úroveň. Otázne ale je, kedy to konečne pocítime na našich peňaženkách.

"A keby nebol u nás na Slovensku alebo v okolitých krajinách V4 taký vysoký hospodársky rast, tak pravdepodobne v rámci celej EU alebo eurozóny by to bolo podstatne horšie," vraví premiér Fico. V roku 2018 ráta s rastom štyri percentá, zamerať sa chce tak aj na silné sociálne programy. 

Ekonomika verzus peňaženky 

Podľa premiéra bude treba ešte viac zatlačiť na približovanie Slovenska k priemeru Európskej únie. A to najmä ohľadom platov, ale tiež zvyšovania minimálnej mzdy. Richard Sulík ale tvrdí, že ak sa štátu darí, ľudia by to mali pocítiť aj inak. "Napríklad vo forme nižších daní, nižšieho zaťaženia, nižších poplatkov. Bohužiaľ práve to sa nedeje. Táto vláda zvyšuje dane, zvyšuje poplatky, odvody."

Novinky 

Prosociálne to vidí aj premiér. "Musíme využiť tento výsledok, nie preto, aby sme mali pekné čísla v št. rozpočte, ale preto, aby to ľudia cítili vo svojich peňaženkách." Plánovanou novinkou v tomto smere je generálny pardon na exekúcie. Malo by ísť o daňové, zdravotné a sociálne pohľadávky. Je totiž veľa ľudí, ktorým sa pre hrozbu exekúcie už neoplatí ani zamestnať. Za exekučnú amnestiu sú aj opozičné strany.

O forme a technike samotnej realizácie tohto generálneho pardonu sa ešte diskutuje. Modelov je totiž viacero. Strany vládnej koalície by sa mali tejto téme venovať už na zajtrajšom stretnutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy