Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko v auguste po prvý raz splnilo inflačné kritérium
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko v auguste po prvý raz splnilo inflačné kritérium

Zdroj: Jeff Barnes

Priemer inflácie podľa metodiky EÚ v krajine za posledný rok dosiahol 2,4 percenta, čo je o 0,1 percentuálneho bodu menej ako požadovaná hodnota.

Slovensko v auguste po prvý raz splnilo inflačné kritérium, ktoré je jednou z podmienok na zavedenie eura. Priemer inflácie podľa metodiky EÚ v krajine za posledný rok dosiahol 2,4 percenta, čo je o 0,1 percentuálneho bodu menej ako požadovaná hodnota. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Eurostat. Euro chce Slovensko zaviesť od roku 2009.
 
Podľa maastrichtských kritérií nesmie medziročný rast spotrebiteľských cien podľa európskej metodiky v sledovanom období prekročiť o viac ako 1,5 percentuálneho bodu 12-mesačný priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie.

V auguste mali najnižšiu ročnú priemernú infláciu Malta (0,5 percenta), Fínsko a Francúzsko (po 1,3 percenta). Splnenie kritéria v ôsmom mesiaci očakávali ekonómovia aj centrálna banka. V júli inflačnú podmienku krajina tesne nesplnila.

Zníženie inflácie na požadovanú úroveň považovali v minulosti analytici za jednu z najťažších úloh pred vstupom do eurozóny. Upozorňovali, že rast spotrebiteľských cien môžu negatívne zasiahnuť ceny ropy, ktoré krajina nedokáže ovplyvniť.

Európske inštitúcie navyše počas leta upozornili, že krajine nestačí inflačné kritérium iba splniť, ale musí byť udržateľné aj na dlhšie obdobie.

V súčasnosti môže byť vážnou prekážkou prijatia spoločnej európskej meny aj prehodnotenie verejného schodku. Podľa týždenníka Trend navrhol Eurostat zvýšiť hodnotu deficitu verejných financií Slovenska za minulý rok o 0,7 percentuálneho bodu z doterajších 3,39 percenta hrubého domáceho produktu. Dôvodom by malo byť odlišný spôsob zaúčtovania výsledkov hospodárenia verejnoprávnych médií, Národnej diaľničnej spoločnosti a ďalších položiek verejnej správy do verejného schodku.

Prehodnotenie výpočtu vlaňajšieho verejného schodku by sa mohlo odraziť i v určení jeho výšky za tento rok, ktorý je smerodajný na splnenie podmienky pre euro. V roku 2007 nesmie deficit presiahnuť hranicu troch percent HDP, ministerstvo financií počíta podľa posledných údajov so schodkom 2,7 percenta HDP.

   

Zdielať na

Najčítanejšie správy