Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci majú problém splácať pôžičky. Aj tak sa pred Vianocami rekordne zadlžujú
Zdielať na

Slováci majú problém splácať pôžičky. Aj tak sa pred Vianocami rekordne zadlžujú

Takmer každý desiaty Slovák má problém splácať pôžičku. Rizikom sú najmä spotrebiteľské úvery, ktoré nízkymi splátkami lákajú ľudí aj pred Vianocami. Na jednu takú skoro doplatil aj Martin, ktorému po nečakaných problémoch hrozila exekúcia.

Vianočná horúčka vrcholí a mnohí Slováci z nej môžu nečakane finančne ochorieť. Bacil preskočil aj na Martina, ktorý chcel pod stromčekom obdarovať priateľku a rozhodol sa zadlžiť. „Po zobratí pôžičky som prišiel o robotu a to málo peňazí, čo mi zostalo, nestíhal som platiť ani podnájom, v ktorom som býval," priznal dlžník Martin. Zmenil adresu, pridali sa ďalšie problémy a na splácanie pôžičky akosi zabudol. Spomenul si na ňu, až keď mu po mesiacoch prišiel list od exekútora. "Som zalarmoval celú rodinu, aby sme to začali riešiť a rodina ma podržala," povedal Martin.

Podobné prípady sa však často končia aj horšie.  V tomto prípade sa jednoznačne potvrdilo, že menej je viac. Chvíľkové potešenie sa totiž môže razom zmeniť na dlhé problémy. Práve Vianoce totiž mnohých nútia siahnuť až na dno finančných síl. „V poslednom kvartáli evidujeme nárast pôžičiek zhruba o 25 percent," potvrdzuje Ivan Kahanec, výkonný tajomník APSÚ.

Paradoxné je, že počet zlyhaných úverov je pomerne vysoký v časoch, keď má takmer každý prácu a úroky sú stále na minime. „Ľudia si trochu viac dôverujú, že práca sa dá na Slovensku získať ľahšie," hovorí finančný broker Milan Repka. „Tí typickí nebankoví klienti, ktorí boli zvyknutí nezaplatiť splátku alebo sa omeškali, teraz si požičiavajú v bankových inštitúciách," hovorí Kahanec.

Pred Vianocami si požičiavame v priemere síce len okolo 300 eur. Stále však platí, že aj malé peniaze nám môžu spôsobiť veľké starosti. „Skromnosť a pokora sú súčasťou úspešných ľudí," radí Repka.

Pozrite si archívnu reportáž o tradičnom predvianočnom zadlžovaní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy