Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za likvidáciu odpadu zaplatili štátu 50 miliónov. Ak sa zákon nezmení, cena potravín pôjde hore
Zdielať na

Za likvidáciu odpadu zaplatili štátu 50 miliónov. Ak sa zákon nezmení, cena potravín pôjde hore

BRATISLAVA / V parlamente je v poradí už štvrtá novela zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia, ktorú potravinári žiadajú stiahnuť a opäť prepracovať. Inak podľa nich hrozí, že ceny potravín porastú. So žiadosťou sa obrátili aj na premiéra Roberta Fica.

Slovenskí potravinári zaplatili 50 miliónov eur štátu za likvidáciu odpadu, ktorú im ukladá zákon za posledných 12 mesiacov. Najväčšie náklady majú so sklenenými obalmi, či tetra pakovými krabicami od džúsov. Potravinári ale žiadajú o prerobenie novelu zákona o odpadoch, ktorý platí už druhý rok. 

Potravinári si podľa tohto zákona plnia svoju povinnosť a platia za likvidáciu obalov potravín, ktoré vyrábajú. Podľa vlastných slov nevidia žiadne zlepšenie v recyklácii a triedení, ani zníženie množstva odpadu, ktorý končí na skládkach"Na Slovensku neexistuje nikto ani technológia, ani spoločnosť, ktorá by tieto obaly vedela nejakým spôsobom zúžitkovať,"  hovorí Stanislav Voskár zo Slovenského potravinového zväzu. Náklady na výrobu potravín im vzrástli a potravinári varujú, že porastú aj ceny potravín. Svoje požiadavky zaslali aj na Úrad vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy