Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Konkurz poisťovne Rapid life zdržujú vyšetrovacie orgány. Nestihli si prevziať dokumenty
Zdielať na

Konkurz poisťovne Rapid life zdržujú vyšetrovacie orgány. Nestihli si prevziať dokumenty

BRATISLAVA / Konkurz poisťovne Rapid Life. Veľká nádej pre tisíce poškodených klientov. Podľa pôvodného plánu mal byť vyhlásený v stredu. Podľa informácií televízie JOJ sa to ale najväčšou pravdepodobnosťou ešte nestane. Môžu za to vyšetrovacie orgány, ktoré si nestihli prevziať obrovskú agendu celej tejto kauzy.

Tisíce zmlúv. Každá z nich ukrýva svoj príbeh. Poškodení klienti poisťovne Rapid Life však stále nevedia na čom sú. Nútená správa uvalená Národnou bankou na poisťovňu v polovici júna sa takmer naplnila. Jej správkyňa zaistila všetky dostupné dokumenty. V prepočte na hmotnosť, neuveriteľných 60 ton.

"K dnešnému dňu sú pripravené všetky podklady a v kratučkej dobe bude predložená žiadosť NBS na udelenie súhlasu a následne bude podaná moja žiadosť na vyhlásenie konkurzu," informovala nútená správkyňa Irena Sopková. 

Konkurz je pritom akousi nádejou pre poškodených klientov, že sa dostanú aspoň k časti svojich peňazí, ktoré do poisťovne za roky jej fungovania poslali. Všetko však závisí od hodnoty majetku, ktorý sa podarilo správkyni zdokumentovať. Podľa informácií TV JOJ mal byť konkurz vyhlásený tento týždeň. No dnes je už viac ako isté, že sa to nestihne. 

"Doposiaľ nebol predložený tento návrh preto, lebo prebiehajú vyšetrovacie úkony," vysvetlila nútená správkyňa. 

Námestník generálneho prokurátora tvrdí, že množstvo dokumentov je obrovské a žiada čas. "Ja by som chcel poprosiť o trpezlivosť. Robíme všetko preto. Pracujú na tom aj viacerí vyšetrovatelia aj viacerí kriminalistickí pracovníci, aby sme mohli v čo najkratšom čase začať trestné stíhanie," potvrdil námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. 

Aj napriek tisíckam poškodených, obrovskej škode, či veľkým dôvodným podozreniam nebol nikto obvinený, ba dokonca sa voči konkrétnym ľuďom trestné stíhanie ani len nezačalo. "Bolo podané 2.8.2017 trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov bývalými štatutármi spoločnosti Rapid Life," doplnila Sopková. 

"Robíme všetko preto, aby sme mohli začač trestné stíhanie v čo najkratšom čase," reagoval Šufliarsky. V celej kauze Rapid Life bol od jej prevalenia doteraz obvinený akurát vysokopostavený manažér Národnej banky. Pre dva roky starý prípad údajnej korupcie, z ktorej ho usvedčuje práve bývalý šéf poisťovne Rapid Life. Otvorenou otázkou ostáva, čo bude nasledovať v najbližších dňoch. 

"Spolupracujeme s policajnou zložkou s vyšetrovateľmi a je na nich aby oni ďalej vo veci postupovali. My už iba v tejto veci môžme podať vysvetlenie a predložiť doklady," doplnila správkyňa Sopková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy