Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cena zlata je na ročnom maxime. Pomáha mu nestabilita i teroristické útoky
Zdielať na

Cena zlata je na ročnom maxime. Pomáha mu nestabilita i teroristické útoky

BRATISLAVA / Cena zlata je na ročnom maxime a od januára posilnilo už o 15 percent. Unca žltého kovu prekročila tento týždeň cenu 1320 amerických dolárov. Zlato rástlo celý rok, ale tento týždeň mu pomohlo vypálenie severokorejskej rakety ponad Japonsko. Táto udalosť, ktorá napína geopolitické vzťahy, zrazila zároveň európske akcie na šesť mesačné minimum.

Štart rakety ponad Japonsko odštartoval tento týždeň aj rast ceny zlata, ktoré je na tohtoročných maximách. Žltý kov ale rástol kontinuálne celý rok. Pomáha mu neistota. 

Zlatu pomáha oslabujúci dolár a znehodnocovanie papierových mien zo strany zo strany centrálnych bánk či vysoké ceny akcií a dlhopisov ale aj neistota na Kórejskom polostrove. 

Budúci rok by podľa niektorých odhadov mohlo prekročiť hranicu 1500 dolárov za uncu. Trhy očakávajú ako na Kóreu zareaguje Trump, ktorého zamestnáva prírodná katastrofa v Texase. 

"Po voľbách sa očakávalo, že Trumpova administratíva príde s veľkým investičným programom, cez 500 miliárd amerických dolárov a čakalo sa aj zrýchlenie ekonomického rastu USA," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Dari sa aj euru

"Máme tu veľa neistôt Európska centrálna banka si prechádza tým, čo americký FED a japonská národná banka nemá vôbec dobré ekonomické dáta," vysvetľuje analytik tokijskej burzy Gavin Parry. 

Ako bezpečnému prístavu hrajú do karát zlatu aj viaceré teroristické útoky, napriek tomu, že trhy sú už vcelku rezistentné.

"Od roku 2008 sme mali množstvo problémov, aby som bol úprimný. To znamená, že sme si už na kadečo zvykli," doplnil analytik Baader banky Robert Halver. 

Odborníci zatiaľ neodporúčajú zlato predávať. Na budúci rok by podľa niektorých odhadov mohlo prekročiť hranicu 1500 dolárov za uncu. Rovnako ako zlato posilnilo tento rok o 15 percent aj euro a je na svojich maximách. Spoločná európska mena prekonala už hranicu 1,20 za dolár a predáva sa najdrahšie od začiatku roka 2015, teda je na dva a polročných maximách.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy