Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na energiách môžete ušetriť stovky eur. Takto
Zdielať na

Na energiách môžete ušetriť stovky eur. Takto

Zdroj: Thinstockphotos

BRATISLAVA / Či už bývate v byte alebo v rodinnom dome, niektorým poplatkom - napríklad za plyn, vodu či elektrinu - sa jednoducho nevyhnete. Nie je však jedno, koľko za ne zaplatíte. Niekedy stačia menšie zmeny a domácnosť dokáže ušetriť desiatky až stovky eur ročne. Ale ako na to? Našťastie sa môžete obrátiť na dodávateľov energií ale o poradenstvo môžete požiadať aj agentúru ministerstva hospodárstva.

Poplatky za elektrinu, vodu či plyn sa dokážu riadne nahromadiť. A tak možnosti ako ušetriť na týchto nevyhnutných výdavkoch sú v každej domácnosti vítané.

I keď na trhu je dnes bohatá ponuka moderných spotrebičov a zariadení, šetrenie sa nemusí začať veľkou investíciou. "V prípade, že chce niekto zainvestovať, je veľmi dobré, aby najprv spravil úsporné opatrenia, napríklad zateplenie domu, výmena elektroinštalácií, až potom menil tepelný zdroj," povedal hovorca inovačnej a energetickej agentúry Stanislav Jurikovič.

Existuje dokonca aj možnosť požiadať o poradenstvo priamo u vás v domácnosti. "Odhaľujeme, ako si môžu znížiť spotrebu energií bez toho, aby sa vzdali svojich domácich sprchovacích, televíznych či iných rituálov a návykov," povedal energetický poradca Katarína Goda.

"Bola som prekvapená, že v podstate pár vecí, ktoré treba vymeniť a koľko sa dá ušetriť celoročne, pre nás, kde sú 4 deti, je to dosť, ma to prekvapilo," rozpráva Mirka. Prvoradé je zorientovať sa v spotrebe svojej domácnosti.

"Svetlá, svietidlá, je možné sa poradiť, aké typy, aké druhy použiť v rôznych miestnostiach, aby bola zaručená úspora aj svetlo,"  Šetriť sa dá aj drobnými zmenami. Napríklad ak si zákazník vymení pôvodnú sprchovú hlavicu za úspornú, môže sa sprchovať rovnako dlhý čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy