Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polievať záhradu v lete je umenie. Takto to nepokazíte
Zdielať na

Polievať záhradu v lete je umenie. Takto to nepokazíte

BRATISLAVA / Pitný režim je v lete dôležitý nielen pre ľudí. Svoje si pýtajú aj rastliny, stromy...celé záhrady. Aj v tomto prípade platí, že všetko treba robiť s rozumom. Ako uhasiť smäd záhrady bez toho, aby ste potom omdlievali z účtov za vodu.

Je dôležité ako prvé pripomenúť, že polievanie pitnou vodou nie je najlepším riešením. "Jednak si neviem predstaviť účet za vodu, druhák je to amorálne, keďže je na svete nedostatok pitnej vody," hovorí záhradný realizátor František Laššák. Navyše je tá voda chemicky upravovaná a nie je pre ne vhodná. Tí, čo nemajú studňu, môžu nechať vodu odstáť, nech sa odparí. "Vodu vieme dostať aj z dažďov," dodáva Laššák. Je dôležité si výsadbu premyslieť. "Vieme si vysadiť rastliny, aby nielen zachytávali vodu, ale aby ju aj smerovali," povedal uviedol záhradný architekt Martin Čurda.

Ak si chcete urobiť odchytávač dažďovej vody, aj na toto existujú "ľudové recepty". "Je fajn zakopať nechemicky upravené drevo pod povrch. Drevo sa správa ako špongia, ktorá dokáže vodu nasať. Potom je dobré, keď zvyšujeme organický podiel v pôde. To znamená zvyšky, ktoré nie sú ošetrované zaryľujeme naspäť do pôdy," opisuje Laššák.

Je ešte jeden tip, ale ten je finančnejšie náročný, je podzemný tank. Voda padajúca na strechu sa zberala vedením do podzemného tanku. "Tam si domáci umiestnil čerpadlo a počas horúcich dní zavlažoval zo zásobárne trávnik," dodal realizátor. Polievať záhradu treba najmä ráno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy