Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bankroty objavili už aj podvodníci. Uchádzajú sa oň desaťtisíce Slovákov
Zdielať na

Bankroty objavili už aj podvodníci. Uchádzajú sa oň desaťtisíce Slovákov

BRATISLAVA / Odkedy sa zjednodušili podmienky na vyhlásenie osobného bankrotu, uchádzajú sa oň desaťtisíce Slovákov. Čakačky v Centrách právnej pomoci sú až do konca tohto roka. Spolu s klientmi sa však vynorili aj podvodníci, ktorí si za falošné papiere pýtajú stovky eur.

Ak si chce niekto vybaviť osobný bankrot, rad na neho môže prísť až v decembri. V niektorých mestách dokonca robia pre záujemcov hromadné stretnutia a súdy už vydávajú prvé rozhodnutia. "Najväčší záujem, čo nás teda prekvapilo, je v Bratislavskom a Nitrianskom kraji," uviedla riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kovačechová.

"K mesiacu jún bolo podaných 1 050 návrhov na konkurz," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Mám strašne veľa dlhov, ktoré nedokážem splácať sama. Sčasti to boli platby za vysokoškolské štúdium, potom som bola nezamestnaná," uviedla klientka centra.

Jediné miesto, kde vám bankrot dokážu vybaviť, je Centrum právnej pomoci a jeho pobočky. Žiadni advokáti ani spoločnosti s podobnými názvami. Všetci títo navyše pýtajú peniaze za to, na čo máte nárok zadarmo. "Priživujú na tom, že títo ľudia sa ocitli v zlej životnej situácii. Tvrdia im, že to sprocesujú skôr ako CPP, akurát že si za to vypýtajú 600, 1 000 eur," dodala Kovačechová.

Výsledkom je, že si akurát navýšite svoje dlhy a nič nevybavíte. Podľa odborníka sa časom môžu ukázať aj iné trhliny, ktoré bude potrebné riešiť. "Napríklad niekto je v osobnom bankrote a zároveň sa rozvádza alebo niekto je v bankrote a zrazu príde nejaké dedičstvo, nie je jasné, aký zákon má aplikovať," uviedol riadite Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Dôležité podľa neho bude aj to, ako sa s bankrotmi vyrovnajú súdy. "Aby sa nestávalo, že prídu dvaja ľudia v podobnej situácii a jednému bude bankrot umožnený a druhému nie," dodal Páleník.

Vláda uvažuje aj nad tým, že niektorých dlžníkov oslobodí od exekúcií amnestiami. Zatiaľ ale nie je jasné, koho sa to bude týkať. "Verím, že už na jeseň to predstavíme verejnosti," dodala ministerka spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy