Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Opozičným poslancom sa nepáči, že bohatší platia vyššie odvody
Zdielať na

Opozičným poslancom sa nepáči, že bohatší platia vyššie odvody

BRATISLAVA / Vysokopríjmoví občania platia do zdravotnej a sociálnej poisťovne vyššie odvody, ako ľudia s menšími príjmami. Novela zákona platí od januára, no poslanci prichádzajú s kritikou až dnes.

Rýchlosť schválenia novely zákona o zdravotných a sociálnych odvodoch je po vypracovaní právnej analýzy podľa poslancov dôvod na podnet na Ústavný súd. 

Zmeny sa týkajú Zákona o sociálnom poistení, kde došlo k zvýšeniu maximálneho vymeriavacieho základu z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. Okrem toho ide aj o zmeny v Zákone o zdravotnom poistení.

Tieto zmeny sa v praxi premietli v tom, že pre ľudí, ktorých mesačný príjem sa pohybuje od 4 000 eur a vyššie platí iné zdravotné a sociálne odvodové zaťaženia ako pre ľudí s nižším príjmom. "Prostredníctvom doplňujúcich návrhov zmeny prešli cez výbor a boli predložené veľmi krátko pred hlasovaním v pléne," uvádza Jana Kiššová z SaS, podľa ktorej tak nebol dostatočný priestor na primeranú diskusiu. 

Ministerstvo zdravotníctva, ale aj ministerstvo práce argumentujú tým, že ten, kto zarába 10 000 eur mesačne si môže dovoliť platiť viac ako ten, kto zarába 500 eur mesačne. Podľa ministerstiev je totiž odvodový systém systémom solidarity. 

"Štandardní politici na čele s Robertom Ficom nezvládli zdravotníctvo. Ukradli nám miliardu eur. Zdravotníctvo je v kolapse," uviedol Boris Kollár, predseda strany Sme rodina. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však tvrdí: "Z toho, čo bohatší zaplatia navyše pre podpriemerne zarábajúcich sa môžu realizovať mnohé sociálne opatrenia. Zároveň im za to bola ponúknutá kompenzácia vo forme zvýšenia nemocenských dávok, teda materskej alebo PN-ky." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy