Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na oddĺženie slovenských nemocníc pôjde 585 miliónov eur
Zdielať na

Na oddĺženie slovenských nemocníc pôjde 585 miliónov eur

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva spolu s ministrom financií v piatok predstavili plán oddĺženia slovenských nemocníc. Balík, ktorý nemocniciam ponúkajú, je skutočne obrovský - až 585 miliónov eur. Treba však povedať aj to, že dlh, ktorý nemocnice majú je najvyšší za ostatné roky - takmer 650 miliónov.

Toto je už 3. oddĺženie nemocníc a dlh je minimálne od roku 2012 najvyšší v histórii. Preto sa ministerstvá dohodli na prísnych pravidlách.

"Dlh 585 miliónov je strašne veľa, je veľký, ale treba k tomu pristupovať zodpovedne. Najväčší podiel má Univerzitná nemocnica v Bratislave, Prešov, Košice a Banská Bystrica. Až 75 percent celkového dlhu," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Finančné problémy

O oddĺženie budú môcť požiadať nie len štátne, ale všetky nemocnice, ktoré majú finančné problémy. Peniaze však nedostanú zadarmo. "Musia podpísať krvou, že nebudú dlh zvyšovať, alebo nebudú dlhovať, prípadne ho budú postupne znižovať," dodal minister financií Peter Kažimír.

Peňazí na oddĺženie je približne o 60 miliónov eur menej ako je dlh samotný. Veritelia, medzi ktorých patria dodávatelia zdravotníckych materiálov, liekov, či Sociálna poisťovňa budú musieť ponúknuť zľavu zo svojich pohľadávok.

To znamená, že dostanú menej, ako im nemocnice dlhujú. Aj na ponúkanie zliav sú však nastavené presné pravidlá, aby sa so záväzkami - podľa slov ministra financií - neobchodovalo pod stolom. Únia dodávateľov zdravotníckych pomôcok však o nejakej zľave odmieta diskutovať a neváha sa obrátiť aj na orgány EÚ.

Platby za poistencov

Minister Drucker hovoril aj o dofinancovaní systému zdravotníctva. Už v stredu chce vláde predložiť návrh na zvýšenie platieb za poistencov štátu o celých 50 miliónov eur. Návrh však na jeseň musí schváliť aj parlament. Záväzky, ktoré od nemocníc požaduje minister Drucker, sú pre zdravotníctvo dôležitejšie, ako len vymazanie dlhov. 

Podľa analýzy ministerstva financií do neho s ohľadom na výkon ekonomiky investujeme najviac peňazí z celej Vyšehradskej 4ky. Efektívnosť zdravotníctva je však nižšia ako v Českej republike, alebo v Poľsku.

V porovnaní s ostatnými krajinami V4 máme napríklad vyšší počet úmrtí, ktoré by bolo možné odvrátiť včasnou a zodpovedajúcou zdravotnou starostlivosťou a liečbou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy