Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci vidia budúcnosť svojich firiem pozitívne. V modernizácii zaostávame
Zdielať na

Slováci vidia budúcnosť svojich firiem pozitívne. V modernizácii zaostávame

BRATISLAVA / Až 66% ľudí vidí budúcnosť svojej firmy optimisticky. Vyplýva to z prieskumu medzi zamestnancami malých a stredných firiem.

Malých a stredných firiem je na Slovensku skoro 400 tisíc a zamestnávajú 74 percent aktívnej pracovnej sily.

Zatiaľ čo na Slovensku vidí budúcnosť svojej firmy optimisticky až 66% ľudí, v susednom Česku je to len 41% zamestnancov a v Maďarsku 59%. Prieskum robil Microsoft a pozrel sa aj na technologickú vyspelosť firiem. 

To, že firma do IT investuje príliš málo si myslí 43% opýtaných Slovákov. Tretina spoločností sa to však chystá napraviť. Michal z počítačovej firmy tvrdí: "Každé dva - tri roky by trebalo vymeniť počítač, pretože to ide dopredu, aj náročnosť aplikácii je veľká."

Pre mnohých Slovákov znamená digitalizácia prechod od klasického papiera k počítačom. V európskom meradle je pre štvrtinu firiem digitalizácia spojená s možnosťou zamestnancov pracovať odkiaľkoľvek. Aj preto stále viac firiem využíva cloud. 

Slováci však stále radi veci vlastia, firmy sa navyše obávajú bezpečnostných rizík, najmä straty dát. Vyhliadky do budúcnosti však vyzerajú nádejne. "O päť rokov už budeme mať link na svoje dáta a podobne," myslí si Ondrej Macko, editor TouchIt. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy