Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister chce klepnúť po prstoch zdravotným poisťovniam, obmedzí vyplácanie zisku
Zdielať na

Minister chce klepnúť po prstoch zdravotným poisťovniam, obmedzí vyplácanie zisku

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo financií pripravujú pre zdravotné poisťovne systémové zmeny, ktoré sa dotknú vyplácania zisku. Poisťovne by si tak podľa nových pravidiel už zisk z peňazí, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť, vyplácať nemohli.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce obmedziť vyplácanie zisku zdravotných poisťovní. Opatrenie by malo spočívať v tom, že poisťovniam by sa oddelili fondy, ktoré sú určené na uhrádzanie zdravotnej starostlivosti od fondov, ktoré sú určené na prevádzkovú činnosť. "Z peňazí, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť sa nebude môcť vyplácať zisk," konkretizuje minister zdravotníctva, Tomáš Drucker.

Podľa nových pravidiel, ktoré ministerstvo pripravuje si poisťovne budú môcť vyplatiť zisk len z peňazí určených na vlastnú prevádzku. Jeho výšku určuje zákon. V jednoduchosti povedané, čím viac poistencov, tým viac peňazí na vlastnú prevádzku. "Zdravotná poisťovňa hlavne slúži na úhradu zdravotnej starostlivosti. Keď vychádzame z toho, že má určitú verejno-právnu funkciu, tak je tu možnosť ten zisk obmedziť, alebo stanoviť pravidlá," myslí si právnik Peter Kováč. 

Siahnuť na miliardy, ktoré idú z našich odvodov na zdravotné poistenie, budú môcť len v prípade, ak bude mať poisťovňa dobré výsledky, čo má podľa ministra poisťovne motivovať. Podľa analytika na zdravotníctvo by však takéto pravidlá mohli pre zdravotné poisťovne pôsobiť práve naopak - demotivujúco. "Stále sa pozerá na poisťovne ale lekári nemajú svoje zisky? A nemocnice nemajú svoje zisky? A laboratóriá nemajú svoje zisky? Všetci majú svoje zisky z verejného zdravotného poistenia. A prečo jedna sféra z tohoto celého reťazca zrazu nemá mať zisky," myslí si Dušan Zachar, analytik zdravotníctva z INEKO.

Poisťovne sa vyjadrili predbežne takto -

VšZP : "Všeobecná zdravotná poisťovňa ako jediná zdravotná poisťovňa v zmysle zákona vracia všetky finančné prostriedky, vrátane zisku, späť do systému verejného zdravotného poistenia. To znamená, že VšZP v plnej miere rešpektuje tento zámer."

UNION: "Nebránime sa diskusiám o určitých reguláciách, pri ktorých budeme hovoriť nielen o sociálne zodpovedných ziskoch, ale aj o rizikách strát. Veríme, že nás minister k takémuto dialógu prizve."

DÔVERA: "Na konkrétny návrh budeme reagovať po predložení do legislatívneho procesu - pripomienkového konania."

Návrh chce rezort zdravotníctva predstaviť v tomto roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy