Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diaľnice nepribúdajú, naposledy odovzdali úsek krátko pred voľbami
Zdielať na

Diaľnice nepribúdajú, naposledy odovzdali úsek krátko pred voľbami

BRATISLAVA / Už 16 mesiacov na Slovensku nepribudol ani jeden nový plnoprofilový úsek diaľnice. Doteraz posledný odovzdali pri Prešove v decembri 2015, teda krátko pred voľbami. Sieť autostrád, výrazne financovaná z eurofondov, sa tento rok rozšíri o tri krátke úseky. Dva z nich majú pribudnúť už na budúci mesiac.

Takmer 8 kilometrov plnoprofilovej rýchlostnej cesty Zvolen - Pstruša malo španielsko-slovenské združenie firiem pôvodne dokončiť v júli 2016. Neskôr termín posunuli na november, ani ten však nedodržali. "Pri Zvolene majú termín do mája. Bol som tam osobne, pozeral som sa na to. Tam mali problémy aj s tempom prác, takže netreba sa tam vyhovárať, treba povedať aká je pravda," hovorí minister dopravy Árpád Érsek.

Rovnako v máji zrejme sprístupnia vyše 15 kilometrov diaľnice D3 od Svrčinovca po hranice s Poľskom, avšak iba v polovičnom profile. Pôvodne mal byť hotový v októbri 2016, združenie stavebných spoločností na čele s Váhostavom to však nestihlo.

Vyše štvorkilometrový úsek Žilina, Strážov - Brodno v plnom profile má zmluvný termín ukončenia výstavby november. "Je to estakáda v dĺžke 1,5 kilometra. Opäť najväčší nepriateľ tu bol čas, za ktorý sa to malo stihnúť, boli tu preto nasadené štyri technológie," vysvetľuje vedúci stavby, Miloš Farkaš. Opozícia dlhodobo kritizuje meškanie výstavby diaľnic. Liberálny poslanec Miroslav Ivan vidí hlavný problém v zanedbávaní projektovej prípravy a geologických prieskumov ešte pred výstavbami. Koaličný poslanec Igor Janckulík je aj vládnym splnomocnencom pre rýchlostné cesty. Nedodržiavanie termínov ho mrzí. Nie je to však jeho vina, za posledných 10 rokov viedli rezort dopravy 8 rokov ministri zo Smeru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy