Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Peugeot kupuje Opel, aké značky patria pod jednu strechu?
Zdielať na

Peugeot kupuje Opel, aké značky patria pod jednu strechu?

BRATISLAVA / Automobilový obchod za vyše 2 miliardy eur sa udial začiatkom minulého týždňa. Peugeot kupuje Opel. Vznikne tak nová silná európska skupina. Veľa sa o tom diskutovalo aj na ženevskom autosalóne. Ľudia často ani netušia, ktoré všetky značky patria pod jednu strechu. Vznikajú až neuveriteľné kombinácie.

Skupina PSA Peugeot Citroën (PSA) kupuje od amerického koncernu General Motors (GM) jeho európsku stratovú divíziu vyrábajúcu značky Opel a Vauxhall. Dohodu o transakcii v hodnote 2,2 mld. eur potvrdili v pondelok obe firmy. Zlúčený podnik má vyrábať ročne zhruba 5 mil. áut. PSA od amerického koncernu preberá 12 závodov, v ktorých zamestnáva približne 40 tis. ľudí. 

Firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že PSA sa zaviazala udržať v Európe existujúce pracovné miesta. So zavŕšením transakcie, ktorá podlieha schváleniu zo strany regulačných úradov, PSA a GM počítajú do konca tohto roka. "S Oplom uvidíme nemeckú kvalitu, ktorá bude mať snáď vplyv na francúzskych výrobcov. Máme tak globálnu víziu, ktorá nám umožní geografickú adaptáciu," povedal hovorca francúzskeho automobilového výboru Francois Roudier.

Automobilka General Motors v Európe nedosiahla celoročný zisk od roku 1999 a zápasí s vysokými nákladmi na pracovnú silu a s intenzívnou konkurenciou na trhu s automobilmi. Stiahnutie sa zo západnej Európy je v súlade s plánmi GM sústreďovať sa skôr na vyššie ziskové marže ako na objem predaja a trhový podiel. Predaj európskej divízie GM francúzskej automobilke poskytne skupine PSA prístup k technológii a väčší rozsah výroby, ktorý umožní rozložiť náklady.

Francúzska skupina PSA pôsobí aj na Slovensku. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. Vlani trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia vyrobila 315 050 vozidiel a dosiahla tak nový rekord v objeme výroby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy