Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vašu veľkorysosť budeme sledovať, odkazuje premiér Fico do Británie
Zdielať na

Vašu veľkorysosť budeme sledovať, odkazuje premiér Fico do Británie

BRATISLAVA / Vašu veľkorysosť budeme sledovať, odkazuje do Británie premiér Robert Fico cez ministra brexitu, s ktorým sa v piatok stretol v Bratislave. Zástupca Spojeného kráľovstva to myslel na ľudí z Únie, teda aj Slovákov, žijúcich v Británii. Práve práva našincov za kanálom a vzájomný obchod sú naše priority pri rokovaniach s Britániou.

Odchod Britov z Európskej únie sa blíži. Náš záujem sú predovšetkým naši ľudia. "Tí, ktorí sú vo Veľkej Británii. Nechceme, aby boli akýmkoľvek spôsobom z dôvodu brexitu poškodení," povedal premiér Robert Fico.

David Davis uviedol, že s premiérkou Theresou May už začali o chúlostivých témach rokovať. "Chceme, aby občania oboch strán mali dobré podmienky na pobyt. Hovoríme v tomto smere o veľkorysosti," dodal.

S Britmi budeme rokovať jednotne ako Európska únia. Veľkorysosť ale budeme overovať. "Diabol je skrytý v detailoch. Preto budeme pozorne sledovať, ako sa toto slovo bude napĺňať," povedal Fico.

Zároveň vyhlásil, že sme súčasťou silného jadra Európy. Aj preto Robert Fico nechce, aby mali Briti po brexite viac výhod ako Európania. "Mohlo by to totiž povzbudzovať ľudí v iných krajinách organizovať podobné referendá," dodal.

To, že by brexit spustil separačnú lavínu, si nemyslí šéf Európskej komisie. Odchodom nikto nič nezíska. "Nemyslím si, že ďalšie krajiny odídu. Nebola by to výherná win-win situácia, ale naopak. Niečo stráca Británia a niečo my," uviedol Jean-Claude Juncker.

Slovensku na dobrých vzťahoch s Britániou naozaj záleží. "Británia je na Slovensku silný investor. Chceme, čo najlepšie vzťahy, ktoré nebudú brániť investíciám," informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy