Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Odíde U. S. Steel? Košickú fabriku chcú Třinecké železárny
Zdielať na

Odíde U. S. Steel? Košickú fabriku chcú Třinecké železárny

KOŠICE / O košické železiarne sa zaujímajú slovenskí miliardári. Ponuku na ich prevzatie podľa webu biztweet.eu podala spoločnosť Třinecké železárny, ktorá patrí do československej skupiny Moravia Steel.

Aktuálne predloženie ponuky potvrdil týždenníku Euro človek oboznámený so situáciou v Třineckých železiarňach. V tendri na predaj fabriky je ešte aj druhá ponuka, pravdepodobne ju podal čínsky oceliarenský gigant Hesteel Group. U. S. Steel momentálne ponuky vyhodnocuje.

Potenciálne rokovania nikto ale komentovať nechce. „Fámy naďalej nekomentujem,“ vyjadril sa hovorca U.S.Steel Košice Ján Bača. "Údajne je najlepšia ponuka od čínskeho investora,“ hovorí pre Biztweet predák košických hutníckych odborárov Mikuláš Hintoš.

Postoj ministerstva hospodárstva a vlády nateraz nie je známy. Vláda totiž ešte v roku 2013 podpísala s U.S. Steelom memorandum, v ktorom sa Američania zaviazali, že fabriku budú v Košiciach prevádzkovať do roku 2018.

Záväznosť dohody je spochybnené postupom U.S. Steelu - v dokumente sa totiž zaviazal, že do konca tohto roka nebude prepúšťa, čo porušil, keď začiatkom tohto roka prepustil niekoľko stoviek zamestnancov. U.S.Steel Košice pritom zamestnáva na východe krajiny približne jedenásť tisíc ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy