Polojasno
21°
Bratislava
U.S.Steel žaluje Slovensko. Môžeme prísť o 260 miliónov eur
Zdielať na

U.S.Steel žaluje Slovensko. Môžeme prísť o 260 miliónov eur

BRATISLAVA/KOŠICE / Košické železiarne U.S. Steel podali žalobu na Slovenskú republiku! Po všetkých ústupkoch vlády chcú podľa denníka SME vysúdiť až 260 miliónov eur. Oceliarne žalujú štát za poplatky, ktoré platia za výrobu a spotrebu vlastnej elektriny, čo podľa nich nie je správne a žiadajú náhradu škody.

Slovensko môže prísť o 260 miliónov €

Slovensku hrozí, že by mohlo prísť takmer o 260 miliónov eur. Túto sumu žiada od štátu holandský akcionár košických železiarní U. S. Steel Global Holding ako náhradu škody v prebiehajúcej arbitráži. Informoval o tom denník SME.

Holandská firma štát žaluje za ujmu, ktorú jej spôsobil regulačný úrad pod vedením Jozefa Holjenčíka. V roku 2007 totiž zaviedol poplatky, ktoré železiarne platia za výrobu a spotrebu vlastnej elektriny správcovi prenosovej sústavy.

Fico nároky spoločnosti priznal

Premiér Robert Fico už podľa SME nároky spoločnosti fakticky uznal, keď podpisoval na jar so zástupcami U. S. Steelu memorandum o porozumení. Aj jeho obsah presvedčil akcionárov košických oceliarní, aby ostali na Slovensku. Zaujímavé je to najmä preto, že na to, za čo majiteľ košických hút žaloval štát, má od štátu prisľúbené na najbližších 15 rokov odpustky.

Celkovo boli vyčíslené približne na 15 miliónov eur ročne. Ak by súd rozmýšľal rovnako a majiteľom košických hút by uznal podobnú náhradu škody, za sedem rokov by sa pohybovala okolo 100 miliónov eur, konštatuje denník. Košické oceliarne sa podľa SME k prebiehajúcej arbitráži nevyjadrujú.

Hovorca spoločnosti Ján Bača povedal len toľko, že memorandum ju žiadnym spôsobom neovplyvní. Ministerstvo financií (MF) SR vo svojej odpovedi argumentuje tým, že ak aj U. S. Steel Global Holding žiada štát o náhradu škody v sume zhruba 260 miliónov eur, ešte to neznamená, že súd túto sumu spoločnosti aj prizná.

MF SR tiež uviedlo, že arbitráž s akcionárom košických železiarní je v úvodnej fáze. To by mohlo teoreticky znamenať aj možnosť mimosúdnej dohody.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy