Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na budúci rok majú platy rásť!
Zdielať na

Na budúci rok majú platy rásť!

Zdroj: profimedia

SLOVENSKO / V súkromnom sektore sa na budúci rok počíta s nárastom miezd. Najviac si môžu prilepšiť zamestnanci v obchode a distribúcii, najmenej stúpnu platy bankárom a energetikom. Šampanské však nebúchajte, na nové auto z toho asi nebude.

V súkromnom sektore by sa mali na budúci rok zvyšovať základné mzdy o 3,2 percenta. Vyplýva to z platovej štúdie PayWell 2016, ktorú zrealizovala spoločnosť PwC. Najviac by pritom mali v budúcom roku rásť mzdy v obchode a distribúcii, v informačných technológiách a v
automobilovom priemysle. Najmenší nárast miezd sa odhaduje v bankovníctve a v energetike.

Realita horšia ako odhad

Aj tento rok odhadovali štúdie nárast miezd, dokonca ešte vyšší - o 3,7 percenta. Realita je však o tri desatiny nižšia. O prilepšení pritom môžu hovoriť najmä pracujúci v automobilovom priemysle či v IT. Práve v odvetví informačných technológií sú mzdy, podľa platovej štúdie, takmer o štvrtinu vyššie, než celoslovenský priemer. Za ním nasledujú centrá zdieľaných služieb a farmaceutické spoločnosti. 

Štúdia PayWell opäť potvrdila, že najvyššie platy sú v Bratislave. Stredné Slovensko sa
nachádza 16,9 percenta pod úrovňou Bratislavy. Východoslovenský región je na tom z hľadiska miezd oproti hlavnému mestu o 17,6 percenta horšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy