Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novinka z dielne Ficovej vlády: penzisti si môžu výrazne prilepšiť
Zdielať na
Ekonomika

Novinka z dielne Ficovej vlády: penzisti si môžu výrazne prilepšiť

BRATISLAVA / Štát povolí dôchodcom použiť úspory z druhého piliera podľa vlastného uváženia. Jednorízovo si budú môcť vybrať peniaze a penzisti si s nimi budú môcť robiť, čo chcú.

Sporitelia od roku 2017 majú dve možnosti. Buď si vyberú všetky nasporené peniaze alebo uprednostnia postupné vyplácanie, takzvanú anitu. Anuita je zmluva s poisťovňou, ktorá bude vyplácať mesačné dávky. 

"Doteraz sa mohlo rozhodnúť, čo so svojimi úsporami urobí približne len desať možno 15 percent sporiteľov. Teraz získa túto možnosť približne polovica sporiteľov," uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. 

Aby si sporiteľ mohol vybrať všetky peniaze, musí splniť jednu hlavnú podmienku. A to, aby mu z prvého štátneho piliera vychádzal minimálne vo výške priemerného dôchodku. "Priemerný dôchodok sa bude zvyšovať. Bude sa zvyšovať aj táto hranica. Približne od 1. januára to by malo byť 430 eur," uviedol štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna. 

Ak by napríklad človek sporil celých desať rokov, počas ktorých by mal plat na úrovni niečo pod tisíckou, mal by priemerný dôchodok 430 eur. V prípade doživotného príspevku by si prilepšil k penzii 20 eur mesačne. Ak by využil novú možnosť, jednorázovo by si mohol vybrať sumu v rozmedzí 5 až 6 tisíc eur. 

Mohol by ich použiť na čokoľvek. "Či už si niekto potrebuje priplatiť na zdravotnícky výkon, alebo potrebuje doplatiť zvyšok hypotéky, aby nemusel na dôchodku splácať úrokové platby, tak bude sa môcť rozhodnúť, že použije tie úspory aj na tieto účely," hovorí analytik Ďurana. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy