Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico chváli rezort práce, nezamestnanosť vytrvalo klesá
Zdielať na

Fico chváli rezort práce, nezamestnanosť vytrvalo klesá

BRATISLAVA / Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci apríla tohto roka 9,64 percenta. Klesla tak na najnižšiu úroveň od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 percenta.

V porovnaní s koncom marca tohto roka miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac klesla o 0,25 percentuálneho bodu, medziročne bola nižšia o 2,04 percentuálneho bodu. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 261 914 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu marca tohto roka ide o pokles o 6 645 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 53 176 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na PN alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 11,40 percenta. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,29 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 1,95 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci apríla tohto roka 309 583 osôb. Oproti koncu marca tohto roka je to pokles o 8 098 osôb, v porovnaní s aprílom minulého roka je to menej o 50 394 ľudí.

Fico zagratuloval rezortu

Premiér Robert Fico na tlačovej besede zablahoželal rezortu práce a sociálnych vecí k tomu, že nezamestnanosť na Slovensku klesla pod 10 percent. "Úroveň 9,64 percenta je veľký úspech,“ povedal. Podľa predsedu vlády sa Slovensko pomaly dostáva k magickej hranici miery nezamestnanosti, ktorá sa bude ťažko prekonávať.

"Máme tu rómskych spoluobyvateľov, ktorí ovplyvňujú mieru nezamestnanosti a máme tu skupinu ľudí, ktorí úmyselne nechcú byť zamestnaní, pretože sa boja exekúcií,“ povedal Fico. Miera nezamestnanosti aj preto podľa neho nemôže klesnúť pod 7 percent alebo 8 percent.

Zneužívanie sociálneho systému

Vláda podľa premiéra príde s ďalšími návrhmi, ako zastaviť zneužívanie sociálneho systému, keďže istá skupina ľudí sociálny systém naďalej zneužíva. Upozornil na to, že bývalá vláda dala poberateľom sociálnych dávok povinnosť odpracovať 8 hodín týždenne pre mestá a obce. "Spolupráca štátu a samosprávy sa mimoriadne osvedčila,“ dodal.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na to, že prioritou rezortu sú dlhodobo nezamestnaní. Podľa neho sa počet dlhodobo nezamestnaných za posledný rok znížil o 36 tisíc. Minulý mesiac išlo o pokles o takmer o 5,1 tisíc dlhodobo nezamestnaných.

Vďaka už realizovaným šiestim projektom na podporu zamestnanosti by malo podľa Richtera vzniknúť 90 tisíc nových pracovných miest. "Do dnešného dňa sú naplnené miesta na 26 tisíc zamestnancov,“ povedal minister.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy