Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zvrat v kauze CT, generálna prokuratúra zrušila všetky obvinenia
Zdielať na

Zvrat v kauze CT, generálna prokuratúra zrušila všetky obvinenia

BRATISLAVA / Kauza predraženého CT prístroja, pre ktoré prišla o ministerský post Zuzana Zvolenská, má neočakávané pokračovanie. Generálna prokuratúra zrušila všetky obvinenia voči hlavnej obvinenej, exriaditeľke piešťanskej nemocnice. Deviatim obvineným hrozilo 10 až 15 rokov väzenia. Generálna prokuratúra ale prizvukuje, že týmto sa kauza nekončí.

Tým, že hlavnú obvinenú, už teraz exriaditeľku piešťanskej nemocnice  generálna prokuratúra zbavila obvinenia, očistilo sa aj ďalších osem ľudí, ktorí jej mali pomáhať.

"Všetci obvinení v tejto trestnej veci sú v tomto štádiu trestného konania zbavení obvinenia," uviedol advokát hlavnej obvinenej Tibor Timár.

Sú medzi nimi napríklad členovia správnej rady, ekonóm nemocnice, ale aj známy reper Ego, ktorý sa v kauze preslávil svojím videom. "Nemal som z toho ani cent. V živote som sa na ničom nenabalil okrem repu," povedal krátko po prevalení kauzy.

Nepoužiteľný znalecký posudok

"Jedným z hlavných pochybení je nedostatočná výška hroziacej škody a takisto nepoužiteľnosť znaleckého posudku," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Znalecký posudok na hodnotu prístroja bol totiž nepoužiteľný pred súdom. Inými slovami, cena CT bola takmer 1 600 000 eur, ale nemali ju s čím porovnávať, keďže toto konkrétne CT bolo jedinečné.

"Z tých informácií, ktoré som mal, skutočne to vyzeralo tak, že asi to nie je úplne tá cena, ktorá je obvyklá na trhu," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Na kauzu upozornil doktor

Na kauzu piešťanského CT upozornil doktor Alan Suchánek, ktorý aktuálne pôsobí v strane OĽaNO-NOVA. "Vyzerá to na taký typický politický scenár, že veľká ryba bude chránená a malé rybičky dostanú trochu po krížoch," povedal líder strany Igor Matovič.

Prípad predraženého CT sa vracia úplne na začiatok Nikto nie je obvinený a je iba začaté trestné stíhanie. "Nie je vylúčené, že po doplnení dokazovania, po odstránení pochybení dôjde k opätovnému vzneseniu obvinení," dodala Predajňová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy