Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisícky dôchodcov nemajú kam ísť, na východe Slovenska zatvorili stacionáre
Zdielať na

Tisícky dôchodcov nemajú kam ísť, na východe Slovenska zatvorili stacionáre

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Tisícky dôchodcov na celom Slovensku sú zvyknutí, že čas trávia v denných stacionároch. Mnoho týchto zariadení ale tento týždeň zatvorili. Prevádzkovatelia nemali peniaze na ich chod. Ministerstvo práce má pritom pre nich pripravené milióny eur, tie ale dostanú až vtedy, keď prejdú finančnou kontrolou.

"Je nám ľúto, že sa to zrušilo. Pani povedala, že na neurčito," hovorí Rasťo, obyvateľ Čabína.

Iba na severovýchode Slovenska má ísť podľa informácii televízie JOJ o asi 50 zariadení, ktoré už svoje brány zatvorili.

Klienti tu mohli byť počas celého dňa. Chýbajú hlavne obedy, za ktoré doplácali jedno euro.

Deväťdesiatsedem zariadení bez zmluvy

Ministerstvo práce zatiaľ neuzatvorilo zmluvy s 97 zariadeniami. Väčšina z nich je v Prešovskom kraji. Vyplatiť im pritom majú nemalé peniaze.

"Celkovo by v roku 2016 mali byť vyplatené prostriedky v sume 8,2 milióna eur," uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Viacerí prevádzkovatelia zariadenia zatvorili, lebo nemali na výplaty. Peniaze dostanú, keď prejdú kontrolou.

"Potrebujeme dôslednou administratívnou kontrolou zamedziť nehospodárnemu, prípadne neefektívnemu vynakladaniu prostriedkov všetkých daňových poplatníkov," dodal Stuška.

Aktivity počas dňa

V Kochanovciach zatiaľ denný stacionár funguje. Ľudia si toto zariadenie nevedia vynachváliť. "Máme tu krúžky, aktivity. Včera sme mali maséra, ktorý je ozaj dobrý a ľudia o to majú záujem," hovorí Gabriela Pajunková z Jednoty dôchodcov v Kochanovciach.

"Sú veľmi spokojní, trávia tam čas, stretávajú sa. Určite by im stacionár chýbal. Pomáha aj rodinám, nielen samotným dôchodcom," dodáva starosta obce Kochanovce Miroslav Porochnavý.

Finančná kontrola

Od výsledkov finančnej kontroly závisí, či peniaze dostanú, ale kedy sa tak stane, nie je jasné.

"Ministerstvo nemá záujem nikoho ukracovať, najmä nie klientov. Všetci, ktorí poskytujú sociálnu službu v súlade so zákonom, finančný príspevok v plnej výške pre rok 2016, dostanú," uzavrel Stuška.

Tisícom dôchodcov zatvorili denné stacionáre, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy