Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spolu so svojim hlasom dávate strane aj peniaze na jej činnosť
Zdielať na

Spolu so svojim hlasom dávate strane aj peniaze na jej činnosť

BRATISLAVA / Takmer štyri a pol milióna oprávnených voličov môže svojimi hlasmi rozhodnúť o tom, kto nám bude vládnuť nasledujúce štyri roky. Voličský hlas má však aj finančnú cenu, a to doslova. Za každý jeden hlas totiž dostanú politické strany, ktoré získajú aspoň tri percentá hlasov, peniaze. Na ich činnosť prispievame zo štátneho rozpočtu miliónmi eur.

"Jedno percento priemernej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve za minulý rok," upresnila hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Za tri percentá 8,60

Ak teda vášho favorita budú voliť aspoň 3 percentá voličov, má váš hlas pre stranu hodnotu takmer 8,60 eur. 

Ak získa viac ako 5 percent, čiže sa dostane do parlamentu, váš hlas bude mať pre stranu dvojnásobnú hodnotu. Voliť môže takmer štyri a pol milióna voličov. Ak by prišiel voliť každý, politické strany by si prilepšili za hlasy takmer 38 miliónmi, volebná účasť však nikdy nie je stopercentná.

Činnosť poslancov

"V tomto roku je v štátnom rozpočte suma 20,2 milióna eur vyčlenená na financovanie hlasov získaných v parlamentných voľbách," hovorí Gogová.

Okrem peňazí za hlasy vo voľbách získavajú strany aj peniaze na činnosť poslancov. Podľa toho, koľko ich strana v parlamente má, získajú 17 - 26 tisíc eur ročne na poslanca. "V minulom roku táto suma predstavovala 7,6 milióna eur," tvrdí hovorkyňa ministerstva financií.

Štyri eurá ročne

"Na celú kanceláriu Národnej rady ide ročne až 23 miliónov, lebo je tam vyše ďalších 500 zamestnancov," hovorí analytik INESS Robert Chovanculiak.

"Každý obyvateľ Slovenska zaplatí ročne 4 eurá na poslancov a na činnosť politickej strany," dodáva Chovanculiak.

Pozrite si reportáž, ktorú spracoval redaktor Dárius Haraksin:

Najčítanejšie správy