Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Voliť s pasom sa nedá, z odmeny za prácu v komisii sa odvody neplatia
Zdielať na

Voliť s pasom sa nedá, z odmeny za prácu v komisii sa odvody neplatia

SLOVENSKO / Ak volič požiadal o vydanie nového občianskeho preukazu a v deň volieb ho ešte nebude mať, stačí, ak okrskovej volebnej komisii predloží žiadosť o vydanie občianskeho preukazu z polície. S pasom sa hlasovať nedá, pretože neobsahuje údaj o mieste trvalého bydliska.

Občiansky preukaz potrebujú aj tí, čo požiadali o vydanie hlasovacieho preukazu, s ktorým môžu hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti.

V takom prípade ich obec, v ktorej majú trvalý pobyt, vyčiarkla zo zoznamu voličov a do zoznamu voličov ich dopíšu tam, kde budú hlasovať.

Z odmeny žiadne odvody

Predsedovia volebných komisií, členovia ani zapisovatelia volebných komisií nemajú na účely sociálneho poistenia postavenie zamestnanca.

"Obec ich z dôvodu vyplatenia odmeny neprihlasuje do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, ktorý vedie Sociálna poisťovňa, a z vyplatenej odmeny neodvádza poistné na sociálne poistenie," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Odmena za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie totiž nie je príjmom zo závislej činnosti podľa zákona o dani z príjmov, ktoré zakladajú postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia.

Nastane zmena?

Tieto osoby ani obce tak podľa Višvádera nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne oznamovacie povinnosti.

Od začiatku tohto roka sa z odmien za účasť vo volebnej komisii neplatia ani zdravotné odvody. "Zmenu sme privítali, keďže administratívna náročnosť prihlasovania a odhlasovania do zdravotnej poisťovne bola vyššia ako finančný efekt," povedal PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Voľby budú stáť 11 miliónov, viac v reportáži:

Najčítanejšie správy