Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vláda má už iba 4 dni, aby sa dohodla s protestujúcimi zdravotnými sestrami
Zdielať na

Vláda má už iba 4 dni, aby sa dohodla s protestujúcimi zdravotnými sestrami

BRATISLAVA / Vláda má už iba 4 dni na to, aby sa dohodla s protestujúcimi zdravotnými sestrami. Mnohé totiž svoje výpovede odmietajú stiahnuť. Zo slovenských nemocníc je pripravených odísť 650 sestier. Stovky sestier svoje výpovede v ostatných dňoch stiahli. Odborové združenia hovoria o nátlaku, ministerstvo to popiera a pridáva zaujímavosť. Ministerstvo tvrdí, že sestry, ktoré mali údajne trúbiť do boja, svoju výpoveď nepodali.

Hoci sa zdravotné sestry na sklonku novembra zaprisahali, že vydržia až do konca, dnes je realita iná. Hromadné podanie výpovedí vystriedalo ich hromadné sťahovanie.

"Ministerstvo zdravotníctva ku dnešnému dňu eviduje 614 späťvzatí v štátnych nemocniciach," tvrdí hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

V Poprade stiahli všetky

V Prešove je vo výpovedi 309 sestier a v Žiline 179. V ostatných nemocniciach je veľká pravdepodobnosť, že sa podarí udržať štandardný chod. V Trnave ostáva vo výpovedi 63 sestier, v Trenčíne 56, v Martine 41. Už teraz ale môžeme povedať, že približne polovica sestier stiahla výpoveď.

Podľa ministerstva majú zabezpečenú výpomoc z  nemocníc, ktoré patria pod vyšší územný celok a sestrám z Trenčína uplynie výpovedná lehota až k 1. marcu. Normálny chod nemocníc bude zabezpečený aj v neštátnych zariadeniach.

"Zlé to zostáva v Žiline a v Prešove," povedal Bubla.

Odchádzame z nemocníc

Výpovede tam stiahlo iba niekoľko sestier a hoci nemocnice prijali aj nové posily, od pondelka musia byť pripravené na krízový plán B.

Nečakajte, že svoje výpovede vezmeme späť, to je odkaz prešovských sestier. "K 1. februáru odchádzame z nemocníc. Naše požiadavky sa nemenia," povedala podpredsedníčka slovenských odborov Gabriela Nováková. "K dnešnému dňu eviduje prešovská nemocnica 86 späťvzatí výpovedí, vo výpovednej lehote zostáva 309 sestier," povedala hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.

Pod nátlakom

"Ľudia v okolí Prešova nebudú mať adekvátnu zdravotnú starostlivosť," myslí si Nováková. Zrejme to bude v nemocnici vyzerať tak, ako posledné dni. To znamená, že krízový režim v nemocnici rovná sa akútna starostlivosť a prevoz pacientov tam, kde to bude potrebné.

Predsedníčka odborov zdravotných sestier tvrdí, že svoje výpovede stiahli pod nátlakom. "Napriek tomu, že by sa mali snažiť rokovať a dohodnúť so sestrami, bol to len útok na to, ako majú pracovať a byť ticho," hovorí predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká.

Ministerstvo to popiera. "Žiaden takýto podnet do dnešného dňa neevidujeme," tvrdí hovorca ministerstva.  A pridáva zaujímavý fakt. Sestry, ktoré im trúbili do boja, vraj sami výpoveď nepodali.

Tejto téme sa venujú redaktorky Dana Strculová a Maja Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy