Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na zdravotné sestry pred Úradom vlády zavolali policajtov
Zdielať na

Na zdravotné sestry pred Úradom vlády zavolali policajtov

BRATISLAVA / Viac ako sedemsto sestier trvá na svojich výpovediach. Tvrdia, že vláda ich ignoruje a tak odovdzali premiérovi otvorený list, v ktorom ho žiadajú, aby začal konať. Na podanie tohto listu prišli pred Úrad vlády v Bratislave dozerať policajti.

Svoje sťažnosti a žiadosti spísali zdravotné sestry v otvorenom liste, ktorý adresovali premiérovi Robertovi Ficovi a v utorok mu ho doručili na Úrad vlády. Jeho odovzdávanie sa však trochu skomplikovalo.

Početná skupina zdravotných sestier však vzbudila na Úrade vlády rozruch a tak ich prišli skontrolovať dve policajné hliadky. Z prítomnosti sestier, televíznych kamier a iných médií boli policajti prekvapení. A tak všetko nakoniec sledovali z bezpečnej vzdialenosti.

Kritika ministra

Zástupkyne sestier opakovane vyzvali Fica, aby nečakal na 1. február tohto roka, kedy stovky sestier odídu zo slovenských nemocníc, ale váhou svojho úradu zasiahol už teraz a inicioval stretnutie.

"Musíme zdôrazniť, že napriek ubezpečeniam zo strany ministra zdravotníctva Čisláka o stabilizovanej situácii v nemocniciach s veľkým počtom výpovedí sestier, je situácia v dotknutých nemocniciach veľmi vážna. Napriek nášmu záujmu o rokovania, od 1. decembra minulého roka sa s nami minister zdravotníctva nestretol a neprejavil žiadnu snahu dohodnúť sa," uviedla šéfka sesterských odborov Monika Kavecká.

"Ministerstvo zdravotníctva je veľmi aktívne vo vyjednávaniach. Prebiehajú ďalšie a ďalšie stretnutia. Nikto nikoho neignoruje," uviedol Robert Fico.

Sťahovanie výpovedí

Na svojom odchode trvá 708 sestiier, 556 však výpovede stiahlo. Odborárky to však nepovažujú za neúspech. "Pán minister Čislák sa teší, že sestry výpovede stiahli. Áno, stiahli ale na základe toho, že nemajú finančné rezervy na to, aby túto situáciu jednoducho ustáli," myslí si Monika Kavecká.

"Každý by chcel viac ale ja by som od pacienta neodišiel," vyhlásil Fico, ktorý však na list nečakal a sestrám odkázal že ich nikto neignoruje, a rešpektuje aj ich právo na nespokojnosť. Okrem toho Fico sestrám nekompromisne odkázal, že rokovania necháva plne v kompetencii ministra zdravotníctva a že práve vďaka jeho Vláde si sestry na výplatných páskach nájdu viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy