Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Výpovede stiahli stovky sestier, chváli sa rezort Viliama Čisláka
Zdielať na

Výpovede stiahli stovky sestier, chváli sa rezort Viliama Čisláka

SLOVENSKO / Počet sestier, ktoré stiahli výpovede, je aktuálne 566. Tvrdí to ministerstvo zdravotníctva v reakcii na situáciu v nemocniciach Trnava, Prešov či Bojnice. Tam napriek vyjadreniam rezortu stále trvá na výpovediach väčšina sestier.

Výpovede sťahujú podľa ministersva najmä sestry z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Z celkového počtu 30 tisíc sestier, ktoré pracujú v zdravotníctve, zostáva k pondelku vo výpovedi 695 sestier. Je to niečo vyše dve percentá.

Ministerstvo: účelová kampaň

Rezort zdravotníctva preto vyzýva funkcionárky sestier, aby neklamali a nestrašili verejnosť.

"Počas víkendu to bola predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, ktorá prezentovala v médiách takzvaný "nezvládnutý prípad prevozu pacienta“. Podľa jej verzie ho nezvládla ani Detská fakultná nemocnica Košice, preto musel byť novorodenec prevezený do Martina," vysvetlila hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Ministerstvo považuje tieto vyjadrenia za súčasť účelovej kampane a prípad, ktorý v médiách popisovala predsedníčka Kavecká, je vykonštruovaný.

Problémové Bojnice

Napriek tvrdeniam ministerstva ale zdravotné sestry z bojnickej nemocnice naďalej trvajú na svojich výpovediach. Z 92 ich doteraz stiahli iba 4. Vedenie nemocnice sa v týchto dňoch pripravuje na tzv. plán B, teda na situáciu, že by sestry výpovede nestiahli.

Podľa predsedu trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku bude urgentný príjem fungovať ďalej. Pacientov budú v prípade potreby posielať do nemocnice v Považskej Bystrici, Myjave, Martine, či Trenčíne. Tie sa na príchod pacientov z Hornej Nitry začínajú pripravovať.

Najhoršia situácia v bojnickej nemocnici je na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. Tu podalo výpovede 19 z 25 tich sestier. Predseda kraja Baška to Smeru-SD tvrdí, že by mnohé z nich výpovede stiahli.

Podľa jeho slov sa však boja, že budú musieť odborárom zaplatiť pokutu 3 000 eur. Predsedníčka tunajších odborov potvrdila, že sestry na výpovediach trvajú naďalej.

Podrobnosti v reportáži Pavla Čertíka a Vladimíra Jureka:

Najčítanejšie správy