Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odveta Rusov za sankcie. Nechcú holandské kvety
Zdielať na

Odveta Rusov za sankcie. Nechcú holandské kvety

BRUSEL/MOSKVA / Rusi plánujú zakázať dovoz tulipánov z Holandska. Mnohí si myslia, že ide o odvetu pre pokračujúce sankcie Bruselu voči Moskve. Rusi ale oficiálne hovoria o tom, že sú holandské kvety nekvalitné.

Po zákaze dovozu jabĺk, mliečnych výrobkov sa teraz hovorí o vojne kvetov.

Podľa oficiálnych vyjadrení ruských orgánov totiž holandské kvety obsahujú škodcov a ohrozujú tak ruské hospodárstvo. Len v minulom roku doviezli Rusi z Holandska kvety za 220 miliónov dolárov.

"Či sa jedná o takzvané nekvalitné mäso z Poľska, alebo nekvalitnú zeleninu z niektorých krajín, alebo nekvalitné ovocia z Poľska, tak tentokrát sú to nekvalitné tulipány z Holandska. Je to jednoducho politická hra určená pre domáceho voliča," myslí si bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Nechcú európske potraviny

Nejde len o kvety. Rusi uvažujú, že zakážu dovoz aj európskej čokolády. Povedal to hovorca úradu pre dozor nad kvalitou potravín Alexej Alexejenko pre denník Gazeta.

"Nepôjde tak len o zákaz dovozu čokolády, ale aj kvetín. Máme mnoho
ponúk na dovoz kvetov z Latinskej Ameriky,"
vyhlásil.

"Je to viac ako úsmevné. Samozrejme realita je taká, že sankcie, ktoré sú od západného spoločenstva, spôsobujú zásadné problémy v ekonomike Ruskej federácie," vysvetľuje Naď.

Podobné sankcie ale zasiahli množstvo výrobných fabrík v EÚ.

Protiruské sankcie sú v súčasnosti platné do konca januára budúceho roka. Podľa odborníkov sa tak dovtedy ešte môže sortiment zakázaných výrobkov rozšíriť.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy