Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Grécko odmieta dohodu s veriteľmi, aj odchod z menovej únie
Zdielať na

Grécko odmieta dohodu s veriteľmi, aj odchod z menovej únie

BRUSEL/ATÉNY / Grécko dostalo od predsedu Európskej komisie Jean-Claudea Junckera na poslednú chvíľu návrh na dosiahnutie dohody, informuje agentúra Reuters s odvolaním na európske aj grécke zdroje.

Grécky premiér Alexis Tsipras sa musí písomne vyjadriť ešte pred mimoriadnym stretnutím ministrov financií krajín eurozóny Eurogroup, či s dohodou súhlasí.

Úlohou gréckeho premiéra je v rámci ponúknutej dohody podporiť v kampani pred referendom dohodu Grécka s veriteľmi.

Grécky minister financií Yanis Varoufakis očakáva, že Tsipras nebude chcieť prijať úsporné opatrenia, keďže ide podľa neho o "poníženie“. Ak by grécky premiér súhlasil s úspornými opatreniami z nedele, svoje stanovisko by mal čas poslať do referenda, ktoré sa uskutoční 5. júla.

"Vláda si so záujmom návrhy vypočula, no aj napriek tomu povie Tsipras v nedeľu nie,“ cituje agentúra Reuters gréckeho vládneho predstaviteľa, ktorý nechce byť menovaný.

Podľa analytikov môže nastať po Grexite v krajine poriadna mela, pozrite si reportáž Michala Rybanského:

Chceme euro

Keby Grécko prijalo Junckerovu ponuku, ministri financií eurozóny by sa mohli dohodnúť, že v októbri zvážia predĺženie splatnosti dlhopisov, zníženie úrokových sadzieb a rozšírenie moratória na úroky z pôžičky od eurozóny.

Gréci podľa všetkého eurozónu opustiť nechcú. Sú ochotní sa dokonca obrátiť na Súdny dvor Európskej únie, aby predbežným opatrením zabránili prípadnému vylúčeniu krajiny z bloku spoločnej meny. V utorok to vyhlásil grécky minister financií Yanis Varoufakis.

Grécka žaloba

"Grécka vláda využije všetky právne možnosti," povedal Varoufakis pre britský denník Telegraph. "Radíme sa a určite zvážime žiadosť európskemu súdnemu dvoru o vydanie predbežného opatrenia. Zmluvy o EÚ nepredpokladajú možnosť vystúpenia z eurozóny a (túto možnosť) odmietame akceptovať. O našom členstve nemožno vyjednávať," zdôraznil Varoufakis.

Minister financií dodal, že grécke banky majú dostatočnú likviditu, aby mohli fungovať v čase pred nedeľňajším referendom o požiadavkách medzinárodných veriteľov. Priznal však, že kapitálové kontroly zavedené počas víkendu komplikujú život gréckym firmám.

Na konci celej krízy okolo Grécka stoja jeho občania. V uliciach nakrúcal Richard Juriš, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy