Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čínsky export prudko klesol, najväčšia ekonomika sveta ďalej spomaľuje
Zdielať na

Čínsky export prudko klesol, najväčšia ekonomika sveta ďalej spomaľuje

PEKING / Nové výsledky exportu z Číny sú ďalším dôkazom spomaľovania druhej najväčšej ekonomiky sveta. Export sa v marci prekvapivo prepadol o 15 percent. Očakával sa ale pritom 12 percentný nárast.

Aktuálne čísla vyplývajú z údajov čínskeho colného úradu. Tie podľa agentúry Reuters posilňujú obavy zo spomalenia rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta a z negatívnych dopadov stúpajúceho kurzu domácej meny na zahraničný dopyt po čínskom tovare.

Analytici predpokladali, že export vykáže za marec dvanásťpercentný nárast. Aj import do Číny sa ale za predošlý mesiac medziročne znížil o 13 percent, čo predstavuje najvýraznejší prepad od mája 2009. Pokles dovozu signalizuje slabosť domáceho dopytu.

"Je to veľmi zlé číslo, ktoré výrazne zaostalo za očakávaniami," povedal k marcovému vývoju čínskeho exportu analytik Louis Kuijs zo spoločnosti RBS.

"Predstavuje to varovanie ohľadne globálneho dopytu i čínskej konkurencieschopnosti," dodal.

Podpora vývozu

Podpredseda čínskej vlády Wang Jang tento mesiac uviedol, že úrady musia urobiť opatrenia na podporu vývozu, aby útlm exportného sektoru nebrzdil hospodársky rast.

Hrubý domáci produkt Číny vlani stúpol o 7,4 percenta, teda najpomalším tempom za posledných 24 rokov. Hospodársky rast tak prvýkrát od roku 1998 zaostal za vládnym cieľom, podľa ktorého mal dosiahnuť 7,5 percenta.

Údaje o vývoji HDP v tohtoročnom prvom štvrťroku budú zverejnené v stredu. Tento rok sa očakáva ďalšie spomalenie nárastu.

Čína okrem ekonomiky rieši i spor o územie, stavia umelé ostrovy, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy