Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Budapešť a Moskva sa dohodli na dodávke plynu
Zdielať na

Budapešť a Moskva sa dohodli na dodávke plynu

BUDAPEŠŤ / Ruský prezident Vladimír Putin a maďarský premiér Viktor Orbán uzavreli politickú dohodu o dodávkach ruského plynu do Maďarska. Platnosť súčasnej dlhodobej zmluvy o dodávkach skončí tento rok v októbri.

"Zostávajú len technické záležitosti, politická dohoda je na svete," povedal maďarský premiér Viktor Orbán. " V rámci súčasnej zmluvy máme možnosť čerpať plyn, ktorý sme nezúžitkovali... A platiť ho vtedy, keď ho využijeme," dodal Orbán na tlačovej konferencii s Putinom.

Gazprom posunie nevyužitý plyn

Putin podľa maďarskej agentúry MTI potvrdil, že Gazprom je pripravený posunúť dodávky nevyužitého plynu do nadchádzajúceho obdobia. Ruský energetický gigant nenamieta ani proti zvýšeniu objemu plynu v zásobníkoch alebo zväčšenie kapacity týchto zásobníkov.

Nech už zrušený projekt plynovodu South Stream, ktorý mal ruský plyn dopraviť do Európy južnou cestou mimo Ukrajinu, nahradí iný projekt, Rusko a Maďarsko chcú spolupracovať. "Zostáva našim záujmom, aby energia a plyn prichádzali do Maďarska južnou cestou," dodal Orbán.

Najlepším riešením pre Maďarsko by podľa Orbána bolo, keby plyn išiel cez Turecko, Grécko, Macedónsko a Srbsko. Putin ho uistil, že projekt plynovodu sa uskutoční. Viac ako 85 percent energetických surovín dostáva Maďarsko práve z Ruska.

Posilnenie obchodných vzťahov

Putin uviedol, že by uvítal posilnenie rusko-maďarských obchodných vzťahov. Za "veľmi priaznivú" označil dohodu o ruskej finačnej pomoci pri rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks.

Maďarský premiér Orbán, ktorý patrí k spojencom Ruska, kritizoval aj sanckie, ktorú uvalili na Moskvu Európska únia alebo Spojené štáty americké. "Sankcie proti Rusku a odvetné kroky Ruskej federácie priniesli škody," povedal Orbán.

Demonštrácie v centre mesta

Stovky demonštrantov vyšli do centra maďarskej metropoly, kde vyjadrili nespokojnosť so zahraničnou politikou vlády preméra Viktora Orbána.

Demonštranti niesli rôzne transparenty s helso ako napríklad "Putin Nyet, Európa Yes" (Putin nie, Európa áno). Chceli tak deklarovať odmietnutie proputinovskej politiky Maďarska a príslušnosť k EÚ

Deje sa tak v čase krízy na východe Ukrajiny a nedávnom predlžení platnosti protiruských sankcií, ktoré sú predmetom Orbánovej častej kritiky. Minulý rok ich verejne označil za guľku do vlastnej nohy.

Putinovu návštevu Maďarska sprevádzali demonštrácie. Na mieste bol Daniel Levický Archleb, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy