Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko dostane 200 miliónov na zamestnanie mladých ľudí
Zdielať na

Slovensko dostane 200 miliónov na zamestnanie mladých ľudí

BRATISLAVA/BRUSEL / Európska komisia v roku 2015 uvoľní miliardu eur na podporu zamestnanosti mladých ľudí. Slvoensku by sa malo ujsť dvesto miliónov. Ako informovalo zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, suma má pomôcť 650 tisíc mladým ľuďom zamestnať sa.

Legislatívny návrh Európskej komisie bude predmetom diskusie v Európskom parlamente a Rade, ktoré ho musia prijať, aby nadobudol účinnosť.

Konkurencieschopnosť Európy

Hlavnou prioritou Európskej komisie je posilniť konkurencieschopnosť Európy, stimulovať investície a vytvoriť pracovné miesta. Investičný plán v hodnote 315 milárd eur môže vytvoriť milióny nových pracovných miest, aj pre mladých ľudí.

Iniciatíva sa zameriava najmä na to, aby mladých ľudí dostala späť do zamestnania alebo odbornej prípravy. Všetky členské štáty sa zaviazali uplatňovať "záruku pre mladých ľudí“, teda poskytovať mladým ľuďom vo veku do 25 rokov kvalitné pracovné miesta, učňovskú alebo odbornú prípravu, a to do štyroch mesiacov od ukončenia školy alebo straty zamestnania.

"Dnešné oznámenie prispeje k tomu, aby sa táto záruka v súlade so záväzkom, ktorý si komisia dala vo svojom pracovnom programe na rok 2015, stala realitou," uvádza sa v tlačovej správe Európskej komisie.

Záloha 21,5 milióna eur

Najskôr Slovensko dostane zálohu "Momentálne sa v Európskej únii prehodnocuje Junckerov balík. Pre Slovensko by to malo byť vyše 21,5 milióna eur," uviedol analytik think tanku Európsky dialóg Miroslav Hajnoš. 

V Únii peniaze dostanú menej zvýraznené regióny na mape. Ostatné sú podľa európskych pravidiel dostatočne schopné a eurofondy využívať nemôžu. 

Dvesto miliónov eur

Eurofondy pôjdu, okrem bratislavského kraja, do celého Slovenska. Na zamestnávanie mladých ľudí by malo ísť najbližšie dva roky približne dvesto miliónov. 

"Je to príspevok odvíjajúci sa od výšky nezamestnanosti v danom regióne. Poskytujeme ho každému zamestnávateľovi, ktorý vytvorí nové pracovné miesto," uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Od členských štátov sa očakáva, že tieto finančné prostriedky neodkladne poskytnú prijímateľom projektov v podobe zálohových platieb na projekty, pričom táto ich povinnosť sa bude dôkladne monitorovať.

Pozrite si reportáž Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy