Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusi rubľu neveria, vo veľkom nakupujú americké doláre
Zdielať na
Ekonomika

Rusi rubľu neveria, vo veľkom nakupujú americké doláre

Zdroj: ISIFA

MOSKVA / V ruských bankách a trezoroch sa začína hromadiť stále viac dolarových úspor. Mnohí Rusi neveria domácej mene, pretože výrazne stráca hodnotu. Menia ju za väčšiu istotu - dolár.

K 1. novembru dosahovala rubľová hodnota devízových vkladov v Rusku 3,86 biliónov rubľov (približne 65,6 miliardy eur). Pritom ešte 1. októbra mal hodnotu 3,42 biliónov rubľov. Nárat tak činil viac ako dvanásť percent a väčšia časť z neho bola odrazom poklesu hodnoty robľu voči doláru. Hodnota rubľových vkladov klesla o 0,3 percenta.

Strach z prepadu rubľa poháňa mnohých Rusov do zmenární, kde nakupujú doláre. Niektorí ich vkladajú do bánk, iní si prenajímajú bezpečnostné schránky. Boja sa totiž obmedzeného výberu z účtov.

Pád pre sankcie

Rubeľ od jari zrážajú obavy z dopadu západných sankcií proti Rusku za jeho postoj voči Ukrajine, čo vedie k zastaveniu prílivu zahraničných investícii do krajiny. ďalšiou príčinou oslabovania je pokles svetových cien ropy a strach z jeho vplyvu na finančnú situáciu krajiny.

Rubeľ voči doláru prišiel počas tohto roka o takmer tridsať percent svojej hodnoty. Minulý týždeň ho centrálna banka prestala udržiavať a nechala jeho kurz na voľný pohyb. Ruská mena sa následne stabilizovala. Podporili to i slová Vladimira Putina.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy