Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruská centrálna banka obhajuje plávajúci kurz rubľa
Zdielať na

Ruská centrálna banka obhajuje plávajúci kurz rubľa

MOSKVA / Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina obhajuje rozhodnutie prejsť k voľne plávajúcemu kurzu národnej meny. Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru takmer tridsať percent hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií.

Udržiavanie kurzu rubľa v pevne stanovenom pásme, by podľa guvernérky viedlo k ďalšiemu tlaku na zlaté a devízové rezervy krajiny. V prípade ohrozenia stability finančného systému je banka pripravená operatívne zasiahnuť na devízových trhoch.

"Umelé udržiavanie kurzu meny nevyrieši objektívne problémy, v prvom rade klesajúce ceny ropy. Z nášho pohľadu v tejto chvíli alternatíva k voľne plávajúcemu kurzu meny neexistuje," povedala Nabiullina v dolnej komore ruského parlamentu.

O prechode k voľne plávajúcemu kurzu rubľa rozhodla ruská centrálna banka tento mesiac po tom, čo v októbri vynaložila na jeho stabilizáciu zhruba tridsať miliárd dolárov.

Najčítanejšie správy