Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rusko sa s Ukrajinou na cene plynu nedohodlo
Zdielať na

Rusko sa s Ukrajinou na cene plynu nedohodlo

Zdroj: SITA

BRUSEL / Utorkové trojstranné rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou o cenách ruského plynu pre Ukrajinu zatiaľ nedospeli k dohode. V utorok to uviedol eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

Oettinger dúfa, že dohodu prinesú ďalšie rokovania, ktoré naplánovali na 29. októbra. Zároveň poznamenal, že z rozhovorov vyplynuli pozície, o ktorých sa bude hovoriť v rámci jednotlivých vlád, so šéfmi dotknutých spoločností a aj v európskych orgánoch.

Nádej na pozitívny výsledok rokovaní o plyne poskytlo to, že ukrajinský prezident Petro Porošenko po piatkovej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Miláne uviedol, že sa predbežne dohodli na cene plynu do 31. marca budúceho roka.

Dočasná cena by mala byť 385 dolárov (301 eur) za tisíc kubických metrov. Putin okrem toho povedal, že ukrajinský dlh za ruský plyn je v sume 4,5 miliardy dolárov (3,5 miliardy eur), čiže výrazne menej oproti sume 5,3 miliárd dolárov (vyše štyri miliardy eur), ktorú predtým požadoval Gazprom.

Žiadne garancie

K sporu o plyne sa v utorok vyjadril aj ruský minister pre energetiku Alexander Novak. Kyjev a Európska únia podľa neho nedokázali dať Moskve garancie, že Ukrajina bude schopná Rusku platiť v predstihu za dodávky plynu počas mesiacov november a december.

"V súčasnosti by sme mali zaistiť dostupnosť finančných zdrojov na platby vopred za november a december. Takéto záruky sme nedostali ani od Naftogazu, ani od Ukrajiny, či Európskej komisie," povedal Novak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy