Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensku hrozí závislosť od Ruska, opozícia sa bojí
Zdielať na

Slovensku hrozí závislosť od Ruska, opozícia sa bojí

BRATISLAVA / O slovenské elektrárne prejavil záujem ruský Rosatom. Slovensko by sa tak mohlo stať energeticky závislým. Opozícia sa toho obáva. Navrhuje, aby o takýchto dôležitých obchodoch rozhodovala vláda.

Taliansky Enel chce predať svoj podiel, Enel chce rozpredať východoeurópské aktíva. Záujem má ruský Rosatom. Podľa opozície si takáto aktivita žiada novelu.

"Naozaj hovoríme o otázkach národnej bezpečnosti. V konečnom dôsledku je na vláde ako široko zadefinuje ten okruh strategického majetku," konštatuje poslankyňa Lucia Žitňanská.

Predaj strategického majetku v oblasti obranyschopnosti a energetickej bezpečnosti by si vyžadoval súhlas vlády. Do deväťdesiatich dní by musela bezpečnostná rada posúdiť, či ide o rizikový predaj alebo nie.

"Za bezpečnostné riziko sa bude považovať, ak ide o štátnu firmu z krajín mimo Európskej únie, NATO či OECD, teda z krajín mimo našich základných spojencov," ozrejmuje nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Rozdali štátny majetok

Nie je isté, či novela zákona prejde. "Je doslova prejavom neslušnosti a drzosti, že s ochranou národnej bezpečnosti pri predaji strategických podnikov prichádzajú práve politici pravice, ktorá celý strategický majetok Slovenska nevýhodne rozpredala," konštatuje hovorkyňa vlády Beatrice Szaboová.

Aj premiér Robert Fico kritizoval opozičných politikov za ich postoj k strategickým podnikom. "Ľudia, ktorí doslova a do písmena rozdali štátny majetok a dali ho do rúk zahraničným majiteľom, sa správajú ako ochrancovia. Títo ľudia, ktorí dnes čosi hovoria o strategických podnikoch, by mali byť absolútne ticho," uviedol Fico.

"Predovšetkým by som im odporúčal, nech sa idú pozrieť, ako sa správali k SPP francúzski a nemeckí majitelia, ako sa k Slovenským elektrárňam správa talianska spoločnosť Enel," dodal.

Premiér priznal, že už vie, akým spôsobom chce vláda posilniť postavenie štátu v Slovenských elektrárňach. Počká ale na rozhodnutie Enelu .

"Ak sa Enel rozhodne predať svoj podiel na Slovensku, tak opäť sme pripravení posilniť významne pozície štátu. A presne viem, čo chceme urobiť. Mám to presne nachystané s mojimi ľuďmi," potvrdil Fico.

Taliansky Enel

Enel je najväčšou talianskou energetickou skupinou a podľa inštalovanej kapacity druhou najväčšou európskou elektrárenskou firmou, s ktorej akciami sa obchoduje na burze.

Od apríla 2006 je Enel 66 percentným akcionárom Slovenských elektrární. Za svoj majoritný podiel zaplatil 839 miliónov eur. Zvyšný 34 percentný podiel v Slovenských elektrárňach kontroluje Fond národného majetku Slovenskej republiky, ktorého akcionárske práva vykonáva ministerstvo hospodárstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy