Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskú ekonomiku čaká návrat zlatých čias
Zdielať na

Slovenskú ekonomiku čaká návrat zlatých čias

BRATISLAVA / V najbližších rokoch by mala slovenská ekonomika patriť k najrýchlejšie rastúcim v Európe. Na tento pozitívny vývoj zareagovala aj ratingová agentúra Standard & Poors, ktorá potvrdila úverovú spoľahlivosť našej krajiny. Stačí však málo a všetko môže byť inak. Kľúč k ekonomickému napredovaniu európskych štátov má totiž v rukách paradoxne Moskva.

Menší deficit a zodpovedné šetrenie priniesli našej vláde pochvalu od prestížnej ratingovej agentúry. Ešte na konci minulého roka však nášho premiéra podobné hodnotenia nezaujímali, najmä ak boli negatívne.

"Sú to tie isté agentúry, keď bola kríza, tak dávali AAA bankám, ktoré boli také zhnité ako jablko odložené v trúbe, kde je sto stupňov," povedal vtedy Robert Fico.

Dnes je však všetko inak. "Myslím si, že tieto medzinárodné hodnotenia sú pre Slovensko dôležité," vyjadril sa teraz.

Dokážu totiž výrazne ovplyvniť budúce smerovanie štátu. "Čím má krajina vyšší rating, tým investori majú o ňu väčší záujem a sú viac ochotní jej požičiavať a za lacnejšie," hovorí analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Sankcie ovplyvnia Európu

Z trestnej lavice, na ktorej sme sedeli za zlý stav verejných financií, sme sa tak za niekoľko mesiacov dostali na ľad a nie je vylúčené, že to môžeme dotiahnuť až do prvého útoku.

Vyhliadky našej ekonomiky do blízkej budúcnosti sú vraj pozitívne, to však neznamená, že sa nemáme čoho obávať. Čo však môže zmeniť pomery v Európe, sú hospodárske sankcie voči Rusku.

"Nie je správne, keď politici príliš ovplyvňujú ekonomiku. To sa v histórii prejavilo vždy ako veľmi zlý krok," myslí si predseda SOPK Peter Mihók.

Prídu odvetné opatrenia?

Sankcie už teraz zasiahli niekoľko našich podnikov. Oveľa horšie však bude, ak sa prejavia na ekonomike Nemecka, Francúzska alebo susedného Česka.

"Každé spomalenie rastu a dopytu po produkcii podnikov sa môže negatívne prejaviť na zamestnanosti," tvrdí Vrabcová.

Ak však Rusko siahne po svojich najväčších tromfoch, ktorými sú energie, nie je vylúčené, že opäť začneme žiť viac na prírodno.

"My na jednej strane robíme opatrenia, ale aby sa nedotkli plynárenského priemyslu, lebo ruský plyn Európa potrebuje," hovorí Mihók.

Stačí však za Uralom utiahnuť kohútik alebo posielať k nám podstatne plyn drahšie. "Tieto výpadky by boli pre Európu katastrofa," potvrdzuje Vrabcová.

Isté je, že ak sa spustí lavína odvetných opatrení, Slovensko sa im nevyhne a môže to pocítiť oveľa viac ako silné ekonomiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy