Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miliardy v lufte či prepad akcií. Taká je ekonomická realita ukrajinského konfliktu
Zdielať na

Miliardy v lufte či prepad akcií. Taká je ekonomická realita ukrajinského konfliktu

Do platnosti už vstúpili hospodárske sankcie od Euróspkej únie pre Rusko. Teraz sa očakáva Putinova reakcia. Veľmi zjednodušene povedané - Miliardy v lufte, prepad akcií, vzájomné zazeranie a nevraživosť. Taká je ekonomická realita ukrajinského konfliktu. Nie je to taká tragédia ako vyhasnuté ľudské životy, ale ekonomické dosahy pociťujú mnohí. Zatiaľ môžeme len odhadovať, ako to zasiahne nás.

Napätie eskaluje, a to nielen na bojovom, ale aj ekonomickom poli. "Rusko nemôže očakávať, že bude naďalej využívať prístup na európske trhy, k európskym vedomostiam a odborným znalostiam, keď podporuje konflikt u jedného z európskych susedov," povedal britský premiér David Cameron. 

Bumerangový efekt

"Sankcie majú bumerangový efekt a bez pochybností vedú rusko americké vzťahy do slepej uličky, kde spôsobia rozsiahle škody. Poškodí to dlhodobé národné záujmy Ameriky a jej občanov," dodáva ruský prezident Putin.

Podľa agentúry bloomberg nie sú už zďaleka takí nebojácni a nadšení ruskí miliardári. Boja sa však represálií, tak idú v oficiálnej Kremeľskej línii. "Sankcie sú namierené proti ruskej snahe o vlastnú suverénnu politiku a sú snahou zhoršiť hospodársky blahobyt našich občanov," tvrdí prezident spoločnosti Rosnefť Igor Sečin.

Dopad na Slovensko

Podľa odhadu Bloombergu 19 najbohatších Rusov prišlo pre otrasy na trhoch od začiatku roka o 14,5 miliardy dolárov. Na dvojmesačné minimá padli aj ruské akcie.

Konflikt, ktorý pripomína studenú vojnu a vedie k sankciám, samozrejme, neprospieva nikomu. "Špeciálne pre Nemecko, ktoré má s Ruskom čulé obchodné styky, budú mať sankcie negatívny dopad. Sankcie postihnú nielen toho, na koho sú uvalené, ale aj naopak," dodáva analytik Seydler banky Oliver Roth.

Sankcie voči Rusku zasiahli približne štvrtinu nemeckých exportérov. Na pozore sa musíme mať aj my. Keby prišlo k rozsiahlejším sankciám, pocítili by to automobilky, najmä Kia a Volkswagen, ktoré vyvážajú autá do Ruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy