Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tvrdý trest pre Rusko. Za Jukos musí zaplatiť 51,7 miliardy
Zdielať na

Tvrdý trest pre Rusko. Za Jukos musí zaplatiť 51,7 miliardy

HAAG / Rusko podľa haagskeho súdu doslova ukradlo Jukos jeho majiteľom a preto musí zaplatiť odškodnené vo výške 51,7 miliardy dolárov. Celková výška nárokovaných škôd predstavovala 114 miliárd dolárov. Nižšiu výšku priznaného odškodnenia v porovnaní s touto čiastkou súd zdôvodnil určitými pochybeniami na strane sťažovateľov.

Podľa haagskeho tribunálu nechali ruské úrady pod tlakom vládnych úradov zbankrotovať spoločnosť Jukos a jej majiteľa Michaila Chodorkovského, ktorý mohol vláde politicky konkurovať, poslali do väzenia. 

Prestížny magazín Forbes dokonca píše, že ide o najväčšie arbitrážne rozhodnutie vôbec a kauzu označil ako najväčšiu krádež všetkých čias.

"Hlavným cieľom Ruskej federácie nebolo vybrať dane, ale nechať zbankrotovať Jukos a prisvojiť si cenné aktíva," uviedol súd.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Moskva sa proti verdiktu s najväčšou pravdepodobnosťou odvolá. "Ruská strana, agentúry, ktoré zastupovali Rusko v tomto procese, nepochybne využijú všetky dostupné právne možnosti, aby obhájili svoju pozíciu," uviedol Lavrov ešte pred oficiálnym zverejním výsledku arbitráže.

Akcie nevlastní

Sťažnosť v Haagu podali firmy skupiny Menatep, prostredníctvom ktorej niekdajší majiteľ Jukosu a najbohatší Rus Michail Chodorkovský kontroloval svoju spoločnosť.

Menatep v súčasnosti vystupuje pod názvom GML. Akcie tejto firmy ani Jukosu Chodorkovský údajne nevlastní. Z odškodnenia by najviac profitoval Chodorkovského spoločník Leonid Nevzlin. Ten kontroluje v GML zhruba sedemdesiat percent. Ďalšími kľúčovými akcionármi sú rovným dielom Platon Lebedev, Michail Brudno, Vladimir Dubov a Vasillij Šaknovski.

Zničili Jukos úmyselne?

Kedysi prosperujúci koncern Jukos, ktorý mal hodnotu zhruba štyridsať miliárd dolárov sa dostal do krachu po tom, čo voči nemu ruské úrady vzniesli dodatočné požiadavky na platenie daní.

Po znárodnení väčšinu aktív Jukosu prevzal najväčší producent ropy v krajine, spoločnosť Rosnefť, kontrolovaná blízkym spojencom prezidenta Putina Igorom Sečinom.

Šéf firmy Chodorkovský sa v roku 2003 dostal do väzenia za daňové podvody a inú ekonomickú kriminalitu. Podľa obhajcov a opozičných médií bolo skutočným dôvodom jeho uväznenia to, že financoval opozíciu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Chodorkovského vlani v decembri prepustili na základe žiadosti o milosť adresovanej priamo Putinovi.

Ekonomický dopad

Nariadenie súdu prichádza práve v čase, keď Rusko čelí medzinárodným sankciám za svoj postoj voči dianiu na Ukrajine a rovnako aj niekoľko dní po páde malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, ktorého zostrelenie sa pripisuje proruským separatistom. Väčšinu obetí tvoria Holanďania.

"Toto rozhodnutie má vplyv na posúdenie dlhodobej finančnej stability Ruska a môže byť základom pre prehodnotenie ratingov veľmoci ratingovými agentúrami," hovorí ekonóm Alexej Pogorelov.

Päťdesiat miliárd dolárov predstavuje 2,5 percenta celkového ruského HDP alebo 57 percent ruského rezervného fondu, ktorý slúži na pokrytie dier v rozpočte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy