Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Opozícia kritizuje návrh Smeru, vláda chce zachovať dvadsaťpercentnú DPH
Zdielať na

Opozícia kritizuje návrh Smeru, vláda chce zachovať dvadsaťpercentnú DPH

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Návrh Smeru, ktorým sa zachová dvadsaťpercentná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH), aj keď deficit verejných financií klesne pod tri percentá hrubého domáceho produktu, vyvolal v parlamente vlnu kritiky od opozičných poslancov. Tvrdia, že Smer ide proti svojej predvolebnej rétorike a navyše kritizujú, že takú dôležitú zmenu ako je úprava sadzby DPH, robí vláda cez jednoduchý pozmeňujúci návrh.

opoziciaRozprava o návrhu novely zákona o DPH skončila v piatok popoludní. O návrhu by sa malo hlasovať na budúci týždeň.

"Obrovský cirkus vtedajšia opozícia robila, teraz to robí Smer. Fixuje drahotu navždy," komentoval postoj strany Smer predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Irelevantné opatrenia

Keď sa podľa neho vláda už rozhodla ponechať dvadsaťpercentnú DPH, mala prísť aj s opatreniami, ktoré by reálne ľuďom pomohli. Napríklad zníženie odvodov. Opatrenia, ktoré predložil Smer, nepovažuje Frešo za relevantné.

"To sú jednoducho táraniny. Mnohé z tých vecí, ktoré sú v balíčku, sa neudejú a v budúcnosti to budeme vedieť aj dokázať," dodal.

Dvojtvárny Smer

Rovnako nesúhlas vyjadrila aj strana KDH. Podľa jej podpredsedu Miloša Moravčíka je postup Smer-u dôkazom jeho dvojtvárnosti.

"Keď boli v opozícii, tak zvýšenie DPH označovali za vlastizradu. Keď sú vo vláde, tak zvýšenie sami navrhujú. Opäť tak potvrdzujú, že im záleží viac na peniazoch vo vlastnej kase ako na peniazoch v peňaženkách ľudí," uviedol.

Samotný pozmeňujúci návrh sa pritom odvoláva na odporúčania medzinárodných inštitúcií. Tie prízvukujú upraviť daňový mix a najmä nepriame dane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy